Antena Meniu Search
x

Video Hărţuirea online sau telefonică va fi pedepsită ca violenţa fizică. Agresorii, cu brățară electronică până la 6 luni

Hărţuirea online sau telefonică va fi pedepsită ca violenţa fizică. Victimele pot cere ordin de protecţie, iar agresorii vor fi obligaţi să poarte brăţări de monitorizare. Legea a fost votată de parlamentari şi urmează să fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. 

Ana Grigore
de Ana Grigore

la 07.03.2024, 16:57

Vezi și

Numărul cazurilor de violenţă domestică a crescut alarmant în ultimii ani în România 

Ana Grigore, reporter Observator: Poliția a intervenit în 2023 la  peste 100.000 de cazuri de violență domestică şi a emis peste 13.000 de ordine de protectie. O statistică de doua ori mai gravă faţă de anul 2022, cand au fost inregistrate 55.0000 de fapte de violenţă domestică. Media națională depășește, astfel, 270 de sesizări pe zi, ceea ce înseamnă că avem, în medie, 11 victime pe oră. 

Noua lege îsi propune să protejeze victimele de violenţa din toate mediile - online şi offline

Ordinul de protecţie va putea fi aplicat şi în cazul actelor de hărţuire pe internet, cel mai des întâlnite în rândul tinerilor. 

Pe acelaşi subiect

Giulia Crişan, avocata unei asociaţii de luptă împotriva violenţei domestice, a aflat de abuzuri online înfiorătoare. O tânără care s-a despărţit de soţ a cerut ajutor după întâmplări traumatizante. 

  • GIULIA CRIŞAN, AVOCAT ASOCIAŢIA ANAIS: Am avut ameninţări cu armă pe care el a expus-o într-o întâlnire video cu fiica lor minoră de zece ani. 

"Nepedepsită nu o scape pentru ceea ce a facut! (...) Până acum puteam sa îi fac rău, cu brațară sau fară brățară. Puteam sa îi fac rau până acum de 50.000 de ori!", este un alt mesaj transmis victimei. 

GIULIA CRIŞAN, AVOCAT ASOCIAŢIA ANAIS: Toate aceste ameninţări afectează victima mai mult decât o violenţă fizică, îi creează ei o stare și mai mare de dependenţă faţă de agresor, adică ea se teme să înceapă orice efect juridic.

  • ADRIAN CUCULIS, AVOCAT: Violență fizică este mult mai ușor de dovedit pentru că se poate constată la faţa locului de către polițist. Pe când la violență online, de natură cibernetică, trebuie să strângi mai multe dovezi, să ajungi cumva să dovedești că o anumită persoană a provocat acele situații și a transmis acele mesaje.

Agresorii online, monitorizați cu brățară electronică până la 6 luni, în cazul ordinului de protecție extins

Ordinul de protecţie extins presupune ca agresorii online să poată fi monitorizaţi cu brăţară electronică, perioadă care poate ajunge până la 6 luni. Doar că acest lucru este greu de implementat, se plâng sindicaliştii din Ministerul de Interne. 

  • COSMIN ANDREICA, LIDER SINDICAT EUROPOL: Nu avem sufienti polițiști care să monitorizeze și această nouă extensie a faptelor pentru care se va dispune această măsură. Proiectul de lege nu vine cu resurse suplimentare. Nu știm exact din ce fonduri vor fi cumpărate brătările suplimentare.

Legea va intra în vigoare imediat după promulgare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Hărţuirea online sau telefonică va fi pedepsită ca violenţa fizică. Agresorii, cu brățară electronică până la 6 luni