Antena Meniu Search
x

Video ”I-a pus mâna în gât și a trântit-o în pat”. Tatăl fetiței violate la Costinești face mărturisiri cutremurătoare. Agresorul, care și-a scăpat portofelul când a fugit, e în libertate

Situaţie revoltătoare în justiţia din România. O fetita de 14 ani, violată de un individ, se simte și bătaia de joc a anchetatorilor. Deşi a depus trei plângeri penale, agresorul ei este în libertate. Procurorii au clasat dosarul. Si din păcate e o practică obișnuită. În decurs de doar şase ani, în România, au fost 18 mii de cazuri cu minori agresati sexual. În opt cazuri din zece, magistratii au renunţat la urmărirea penală sau dosarul a fost clasat.

de Redactia Observator

la 28.01.2022, 19:47

Vezi și

”I-a pus mâna în gât, a trântit-o în pat şi a abuzat-o sexual. Ea fiind firavă, n-a putut să se lupte”. Sunt mărturiile cutremurătoare ale părintelui care de şase luni caută în zadar dreptatea. Fiica lui, o adolescentă de doar 14 ani, ar fi fost violată de un individ cu zece ani mai mare. Totul s-a întâmplat la începutul lunii august, în timp ce tânăra era la mare cu gaşca de prieteni.

Andreea Filip, reporter Observator:Fata de 14 ani se afla în această discotecă din Costineşti. După o ceartă cu prietenul ei, a plecat spre locul de cazare alături de o amică. Chiar pe acest drum, individul ar fi abordat-o şi i-a propus să o însoţească spre pensiune”.

Fata a fost scăpată din mâinile violatorului de prietenii ei

Odată ajunşi însă la cazare, lucrurile au luat o altă turnură.

Pe acelaşi subiect

Tatăl fetei: El a intrat buzna în camera unde era cazată fata, în camera aceasta dormea un băiat care a fost scos cu forţa afară. Ușile au fost baricadate”.

Andreea Filip, reporter Observator: ”La pensiune, individul ar fi reuşit să blocheze cele două căi de acces în cameră, la uşă şi la balcon. Când prietenii fetei au reuşit să pătrundă în cameră, individul ar fi sărit de la etajul 1 al imobilului”.

Violatorul adolescentei de 14 ani și-a pierdut portofelul când a sărit pe geam

Tatăl fetei: ”În fuga lui şi-a scăpat portofelul. În felul ăsta am reuşit oarecum să îl şi identificăm”.

Au urmat trei plângeri penale. Individul care are dublă cetăţenie - română şi austriacă - a fost iniţial arestat preventiv pentru două luni. A urmat arestul la domiciliul din Alba Iulia şi controlul judiciar. Ca, la sfârşitul lunii noiembrie - deşi tânărul şi-ar fi recunoscut fapta - dosarul să fie clasat.

Tatăl fetei: ”A zis că-i pare rău, că el n-a fost crescut ca să facă asemenea lucruri, referindu-se la viol. Cred că e cel mai rapid dosar soluţionat în ţara asta vreodată”.

Dosarul violului din Costinești a fost clasat

Octavia Toader, purtător de cuvânt Parchetul Mangalia: ”A fost analizată şi existenţa infracţiunii act sexual cu un minor, dat fiind că victima avea vârsta de 14 ani, dar s-a apreciat că se impune clasarea şi cu privire la această faptă pentru că există o clauză de neimputanibilitate”.

În România nu există o limită de vârstă de la care se poate aprecia că un minor poate fi de acord cu un act sexual.

Alexandru Marin, Baroul Brașov: ”Legea română tranşează că, în principiu, sub 15 ani nicio persoană nu poate să-şi dea acordul la un raport sexual”.

În Franța, actul sexual cu un minor este pedepsit cu 20 de ani de închisoare

Lucrurile nu sunt însă clare, dovadă şi decizia procuraturii. În Franţa de exemplu, actul sexual cu un minor sub 15 ani este considerat viol şi este pedepsit cu până la 20 de ani de închisoare.

În urmă cu şase luni, şi Consiliul Superior al Magistraturii a prous ca infracţiunile sexuale cu victime care au maximum 14 ani să fie încadrate automat ca viol. Astfel, sancţiunile ar fi crescut de la cel mult 5 ani de închisoare, pedeapsa pentru agresiune sexuală, până la 12 ani. Până astăzi însă nu s-a concretizat nimic.

Anual, peste 60% din infracțiunile sexuale raportate la poliție sunt cu victime minore. Iar majoritatea rămân nerezolvate.

Doar 20% dintre cazurile de viol din ultimii 6 ani au ajuns în instanță

Mihaela Chiper, Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale: ”85% dintre sesizări se clasează. Nu avem o infrastructură clară la nivel naţional în privinţa audierii copiilor. Nu avem încă oameni suficient pregătiţi pentru asta”.

Din peste 18.500 de infracţiuni sexuale asupra minorilor, înregistrate din 2014 până în 2020, în doar 20% dintre cazuri, inculpaţii au fost trimişi în judecată. În multe situaţii, victimele chiar s-au văzut nevoite să trăiască sub acelaşi acoperiş cu agresorii. 

În doar două luni, la începutul anului 2020, peste 10 mii de sesizări au fost de violenţă şi abuz asupra copilului în familie.

Familia adolescentei a făcut acum o nouă plângere. De această dată împotriva clasării dosarului. Individul mai are deschis pe numele lui şi un alt dosar penal după ce în perioada arestului la domiciliu ar fi fost implicat într-o altercaţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » ”I-a pus mâna în gât și a trântit-o în pat”. Tatăl fetiței violate la Costinești face mărturisiri cutremurătoare. Agresorul, care și-a scăpat portofelul când a fugit, e în libertate