Antena Meniu Search
x

Video Ideea genială găsită de Raluca pentru a scăpa de vegetaţia uscată. Românii preferă să dea foc, deşi legea interzice acest lucru

O veche vorbă din popor spune că omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna - car. Tocmai de aceea, fiecare gospodar îşi începe primăvara cu o curăţenie generală. Toate crengile uscate sunt arse, iar acest lucru este interzis prin lege. Dar la ţară tradiţia moştenită din generaţie în generaţie este mai presus de orice. 

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 05.03.2024, 09:28

Vezi și

Raluca s-a mutat la țară în urmă cu un an și jumătate. Este întâia primăvară când a trebuit să caute o soluție prietenoasă cu mediul pentru frunzele și crengile uscate. Cei mai mulţi, însă, aleg să dea foc resturilor vegetale.

Ideea genială găsită de Raluca pentru a scăpa de vegetaţia uscată

Raluca Botiz, localnică: În primul rând, ar trebui să se gândească la variantele pe care le au înainte de a alege cea mai simplă variantă, cea de a da foc. Sunt variantele acestea de compost pentru cei care au o cantitate mai mică de crengi sau de uscături. Pentru cei care au mai multe crengi există variantele de tocătoare pentru crengi, cu care, la fel, pot să facă compost, pe care pot să-l folosească în grădină.

Tradiția din moși strămoși bate însă legea. În această perioadă a anului, fumul este nelipsit de pe ulițe sau câmpuri.

Pe acelaşi subiect

Femeie: Cei mai mari, îi strângem cu mâna. Pe urmă, ce rămân, mărunţelele, le strângem cu grebla. Şi le punem pe toate căşiţă şi stăm lângă foc până ard.

Legea însă interzice cu desăvârșire arderile vegetației uscate. În anii precedenți, arderile se puteau face cu un aviz de la autoritățile locale, dar legea a fost modificată. 

Adriana Șanta, purtător de cuvânt ISU Maramureș: Este interzisă arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, indiferent de forma de proprietate a terenului. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderea vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 de lei la 15.000 de lei, pentru persoanele fizice, şi de la  50.000 de lei la 100.000 de lei, pentru persoanele juridice.

Potrivit legii arderea miriștilor se poate pedepsi şi cu închisoare de la 3 luni la un an, dacă fapta pune în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Ideea genială găsită de Raluca pentru a scăpa de vegetaţia uscată. Românii preferă să dea foc, deşi legea interzice acest lucru