Antena Meniu Search
x

Video Imagini care arată amploarea dezastrului din sud-vestul României. Veștile de la meteorologi nu sunt bune: furtunile se extind

Inundaţiile fac prăpăd în sud-vestul ţării. Cel mai grav este în Dolj, acolo unde sute de oameni din trei localităţi au rămas izolaţi, după ce apa a rupt drumuri şi poduri. Alţi localnici au fost salvaţi la limită de pompieri şi jandarmi din calea puhoaielor. Specialiştii sunt îngrijoraţi, în premieră au emis două coduri roşii de inundaţii în aceeaşi zonă în doar câteva zile. Guvernul promite să îi ajute pe sinistraţi. Veştile de la meteorologi nu sunt bune: furtunile se extind, trei sferturi din ţară este sub avertizări cod portocaliu sau galben de vijelii şi grindină. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 17.06.2023, 19:20

Vezi și

Salvări dramatice noaptea trecută în satele măturate de ape din Dolj. Jandarmii au ajuns în toiul nopţii şi i-au scos pe oameni din case, pe braţe. Pe tanti Floarea, femeia salvată din puhoaie, am găsit-o astăzi la școala din sat, care a devenit adăpost pentru zeci de oameni rămaşi pe drumuri. Unora apa le a luat tot.

Un bărbat nu a vrut să îşi lase în urmă animalele, aşa că, i-a rugat pe jandarmi să-i salveze şi caprele. La lumina zilei, situaţia e la fel de dramatică. Privită de sus, localitatea e o mlaştină imensă. Oamenii privesc descumpăniți dezastrul. A doua răbufnire a vremii a măturat totul în cale.

Cristina Oprea, reporter Observator: Cât de puternică a fost viitura? Iată, a smuls copaci din rădăcini şi a făcut drumurile una cu apa. Dincolo de puhoaie au rămas oameni la care salvatorii nu au reuşit să ajungă nici până acum. 

Inundații în România. Drumul judeţean care leagă Cernătești de Craiova este închis, iar oamenii sunt captivi între ape

Pe acelaşi subiect

Cristina Oprea, reporter Observator: Aşa arată drumul 606B. Nu se poate înainta decât cu tractorul. Este foarte greu să mergem mai departe. Nu ştim dacă sub apă asfaltul este sau nu rupt, iar pe partea carosabilă inclusiv buşteni aduşi de viitură. 

Zeci de hectare de culturi sunt inundate, dar oamenii nu se mai gândesc la pagubele din câmp. Și in Grecești sunt oameni izolaţi, după ce un pod a fost sfărâmat de viitură. 70 de oameni au fost evacuaţi la limită din calea apelor. Altă localitate, alţi oameni izolaţi. Şi la Mălăieşti viitura a rupt un pod. Probleme au fost și în Almaj, Filiași, Botoșesti-Paia, Sopot și Craiova. 120 de oameni su sunat disperaţi la 112 să ceară ajutor. 

Guverunul promite că va da bani din fondul de rezervă pentru refacerea drumurilror şi pentru a-i ajuta pe sinistraţi

Apele s-au revărsat şi în Mehedinţi, după ce a plouat în câteva ore cât pentru o lună, peste 100 de litri pe metrul pătrat. 

Ion Marin, primar Braniștea: La poduri, apa a trecut peste vad, a inundat multe gospodării.

Un copac smuls de vânt a căzut pe liniile de curent şi 120 de pasagerii din trenul Timişoara-Mangalia au rămas blocaţi în gara din Drobeta-Turnu Severin. Călătorii au fost preluaţi abia după câteva ore de autocare şi au fost duşi la un alt tren. 

Torenţii de apă au schimbat Cascada Bigăr. Din cauza debitului imens de apă, stratul de muşchi care dă unicitatea acestei cascade este în pericol de a fi smuls. Este cod roşu de inundaţii şi în Gorj, unde mai multe case şi curţi au fost acoperite de ape. Viiturile au adus pe râul Olteţ o insulă imensă de peturi.

Codul roşu de inundaţii a fost prelungit până duminică la prânz

Este pericol ca mai multe râuri din sud şi vest să iasă din matcă. Meteorologii au emis 2 avertizari de cod roșu de inundaţii în mai puțin de 7 zile pentru aceeași zonă. Nu s-a mai întâmplat asta vreodată. La Ministerul Mediului a fost convocat din nou Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Faptul că în ultimele 7 zile am avut în fiecare zi cod roşu în aceeaşi zonă de vest a României este o noutate. Se datorează schimbărilor climatice şi este un lucru la care trebuie să ne adaptam. Am convocat dimineaţă Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă. Ne-am asigurat că Admistraţia Naţională Apele Române participă cu toate efectivele disponibile. 

Vremea extremă se mută din partea de vest a ţării către jumătatea estică. În aceste momente, întreaga zonă a Brşovului este sub cod portocaliu de ploi abundente. De altfel trei sferturi din ţară va rămâne sub avertizări de vreme instabilă până cel puţin duminică dimineaţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Imagini care arată amploarea dezastrului din sud-vestul României. Veștile de la meteorologi nu sunt bune: furtunile se extind