Antena Meniu Search
x

Video Imagini cu rezerviştii chemaţi la exerciţii după mai bine de 20 de ani. "Am nimerit o ţintă din toate"

Români, la arme! Mii de bărbaţi din estul ţării au fost chemaţi să-şi aducă aminte cum e să facă târâş pe coate. La Brăila şi Galaţi, cei care au prins armata obligatorie până în 2006 au tras din nou la ţintă cu armament de război. Mobilizarea civililor vine în contextul în care tot mai multe ţări europene reintroduc stagiului militar.

de Redactia Observator

la 10.04.2024, 19:37

Vezi și

În poligonul de la Smârdan, emoţiile sunt mari. 300 de militari în rezervă îşi aduc aminte de vremurile când făceau instrucţie zi de zi. Unii n-au mai atins un pistol mitralieră de atunci. 

Reporter: De când nu aţi mai pus mâna pe armă?

Rezervist: De 23 de ani.

Reporter: Câte ţinte aţi nimerit?

Pe acelaşi subiect

Rezervist: Una! Una din toate.

Manageri, muncitori în construcţii, navigatori sau specialişti IT, în total 6.000 de rezervişti, au fost chemaţi la exerciţiul MOBEX 24. Statul vrea să verifice astfel cât de pregătită este populaţia pentru apărare.

General brigadă Iulian Daniuluc, Şef Direcţie Personal şi Mobilizare: Primesc armament, primesc echpament execută o ședința de tragere, servesc masă, pleacă înapoi la unități, predau echipamentul și pleacă acasă la familii!

Mobilizarea ţine doar o zi şi este făcută de mai multe ori pe an, în toată ţara. Nu este o noutate, dar în contextul războiului din Ucraina, tot mai mulţi români se întreabă dacă armata va deveni obligatorie.

Reporter: Stagiul obligatoriu ar trebui reintrodus?

Rezervist: Eu zic că da! Câteva luni să vadă ce înseamnă să fii închis într-o cazarmă, să ții o armă în mâna, să te facă să te simți bărbat!

Letonia, ţară NATO, a reintrodus stagiul militar de la 1 ianuarie 2024

În Finlanda şi Suedia, cei mai noi membri ai alianţei, armata era obligatorie înainte de intrarea în NATO şi este şi acum. Iar ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a spus că ţara sa trebuie să ia în calcul introducerea serviciului militar, ca răspuns la ameninţările Rusiei. La noi, preşedintele Iohannis linişteşte populaţia.

Klaus Iohannis: Tot mai multe ţări introduc armata obligatorie. Noi ce le spunem românilor? Pe flancul estic? În momentul de faţă, nu este în discuţie un astfel de proiect!

"Teoretic, reintroducerea armatei obligatorii, care a fost eliminată în 2006, s-ar putea face fără probleme, prin adoptarea unei legi de către Parlament. Constituția include în capitolul "îndatoririle cetățenilor" și un articol, 55, cu privire la apărarea țării și care spune ca Cetăţenii au obligatia sa-si apere tara si pot fi încorporaţi de la vârsta de 20 de ani şi până la vârsta de 35 de ani", transmite Cristi Popovici, reporter Observator.

În prezent, în Parlament există un proiect pentru aşa-numita armată de voluntari, prin care tinerii sunt încurajaţi să facă 4 luni de instrucţie.

General de brigadă Constantin Spânu, Şeful Direcţiei de Comunicare a MAPN: La finalizarea celor 4 luni, odată cu trecerea în rezervra, noi propunem o prima de trecere în rezervă de 3 salarii medii  brute pe economie și evident urmează luarea în evidențele de mobilizare.

Armata română are 80  de mii de militari şi 50 de mii de rezervişti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 7 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Imagini cu rezerviştii chemaţi la exerciţii după mai bine de 20 de ani. "Am nimerit o ţintă din toate"