Antena Meniu Search
x

Video Imagini exclusive | Momentul în care jurnaliştii sunt atacaţi de "mafia lemnului". Regizorul Radu Mocanu, în stare de șoc: "Ce căutam eu aici?"

Avem imagini în exclusivitate cu atacul din pădure, când doi jurnalişti şi un activist de mediu au fost bătuţi crunt de 20 de bărbaţi în timp ce filmau tăierile ilegale de lemn. Evenimentul a împărţit ţara: o parte e indignată de faptul că patru dintre agresori, reţinuţi iniţial de poliţie, au fost eliberaţi. Iar cealaltă ia apărarea bătăuşilor, deveniţi vedete locale. Multe alte dosare de bătăi ca în codru aşteaptă de ani de zile să fie finalizate.

De Redactia Observator la 20.09.2021, 19:27
Vezi și

Radu Mocanu, regizor

Ce căutam eu aici? Eu nu mai ştiu, un blackout total. Eu nu mai ştiu ce s-a întâmplat aici.

Dezorientat, cu gura plină de sânge, regizorul îşi caută disperat colegii. Reflexele meseriei intră în acţiune şi filmează ce i se întâmplă. În momentele surprinse imediat după violenţe, difuzate în exclusivitate de Observator, jurnaliştii încep să pună cap la cap ce li s-a întâmplat. 

Unde e Mihai? Vă rog frumos! Vă rog frumos să opriţi! 

Radu Mocanu e în stare de şoc. Într-o clipă filma documentarul privind tăierile ilegale de copaci, în clipa următoare a fost pus la pământ de o rafală de pumni şi picioare. 

Pe acelaşi subiect

E un şoc aşa probabil la agresiuni. La sperieturi. S-o speriat îţi dai seama că au tăbărât ăştia pe ei.

Grăbit, pe un ton sever, un poliţist pune sub semnul întrebării mărturia regizorului. 

Polițist: Dumneata trebuie să ştii ce căutai aici...

Radu Mocanu, regizor: Cum am ajuns pe dealul ăsta nu mai ştiu.

Polițist: Aţi consumat alcool?

Polițist: Nu! Doamne fereşte!

Victimele atacului din Suceava cred că totul a fost premeditat

Agresorii ar fi văzut maşina lor într-o benzinărie şi ar fi format o poteră ca să îi agreseze. La cinci zile de la bătaie, agresorii sunt în libertate. Patru bărbaţi reţinuţi iniţial au fost plasaţi sub control judiciar în weekend. 

Mihai Dragolea, victimă: Acum procurorul ne dă o palmă de nu ne mai putem reveni din ea, mai tare decât ne-au dat-o zmeii de ne-au bătut prin pădure.

Ciprian Gălușcă, activist de mediu Greenpeace: Procurorul practic minimizează întregul eveniment la o bătaie cu palmele. A dispărut faptul că una dintre victime a fost dezbrăcată şi umilită.

Culmea, după ce iniţial au spus că nu e nimic în neregulă la Ocolul Silvic unde au fost bătuţi cei trei bărbaţi, mâine se reiau verificările. 

Garda Forestieră Suceava: Controlul va viza aspecte privind amenajamentele silvice, legalitatea punerilor în valoare a masei lemnoase, respectarea modului de exploatare a masei lemnoase, integritatea fondului forestier, regenerarea suprafețelor și existența tăierilor ilegale de arbori.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: Vor verifica dacă lucrurile sunt în regulă în general la acel ocol privat. Din primele informaţii, nu s-au găsit nici acum nici atunci tăieri ilegale.

Pădurea unde au avut loc violenţele a devenit, ieri, loc de protest

Antoniu Bumb, activist de mediu: Suntem aici să cerem măsuri. Ceea ce au păţit colegii noştri putem păţi fiecare dintre noi.

De altfel, au mai şi păţit-o. În urmă cu an, un alt activist de mediu a fost amenințat şi lovit. Dosarul bate pasul pe loc.

Daniel Bodnar, activist: Încă nu au fost audiaţi nici măcar martorii.

Bărbatul a mai fost atacat o dată şi în decembrie. Agresorii i-au spart mașina cu bolovani, iar cioburile l-au rănit pe față. Nici în acest dosar nu are o decizie. Pentru mulţi, bătaia e ruptă din Rai şi scuza că jurnaliştii erau pe proprietate privată justifică orice violenţe. 

Discuție cu un polițist, camera ascunsă: E proprietate, ca şi în curtea omului, aţi înţeles?

Tanczos Barna, ministrul Mediului: Niciun pădurar nu poate să agreseze pe nimeni chiar dacă o persoană intră pe proprietate privată şi vrea să filmeze, chiar dacă proprietarul nu e de acord. 

Localnic: Vin şi filmează şi pun pe Facebook, denigrări din astea. Eu vă spun sincer că eu dacă eram acasă, eram şi eu prezent acolo. 

Avocaţii celor trei victime de zilele trecute vor cere mutarea dosarului de la Parchetul de pe lângă judecătoria Vatra Dornei la Bucureşti.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Imagini exclusive | Momentul în care jurnaliştii sunt atacaţi de "mafia lemnului". Regizorul Radu Mocanu, în stare de șoc: "Ce căutam eu aici?"