Antena Meniu Search
x

Încă un cutremur neobişnuit în România! Seismul s-a produs aproape de graniţa cu Ucraina, la doar 2 kilometri adâncime

Un nou cutremur de suprafaţă s-a produs pe teritoriul ţării noastre.

Un nou cutremur de suprafaţă s-a produs pe teritoriul ţării noastre. Potrivit datelor obţinute de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut loc duminică dupa amiază, la o adâncime de doar 2 kilometri.

Cutremurul a avut magnitudinea de 2,1 grade pe scara Richter şi s-a produs în Maramureş, foarte aproape de graniţa cu Ucraina, într-o regiune unde mişcările tectonice sunt foarte rare.

Seismul a avut loc în apropierea oraşelor Vişeu de Sus (20km), Borşa (32km), Sîngeorz-Băi (58km), Năsăud (63km) şi Sighetu Marmaţiei (65km).

În acest an, cel mai mare seism s-a înregistrat pe data de 8 februarie, în județul Buzău, la ora 17:08, și a avut o magnitudine de 5 grade pe Richter, fiind resimțit și la București.

În 2016, în Vrancea, au avut loc două seisme cu magnitudini de 5,3 grade pe scara Richter, unul pe 24 septembrie, la ora locală 2:11, și celălalt pe 28 decembrie, la ora locală 1:20.

Un cutremur de 8,1 grade este posibil în România!

La începutul lunii august, directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat în exclusivitate pentru Observator că a fost realizată o hartă specială a Bucureştiului, din punct de vedere seismic. 

"La noi, până la realizarea acestei hărţi, cutremurul maxim posibil a fost de 7,8 grade. În urma ultimelor cercetări pe care le-am făcut am reconsiderat cutremurul maxim posibil la 8,1 grade Richter. Vrancea poate să producă un astfel de cutremur", a spus Ionescu.

Citeşte şi: Mărmureanu a făcut MARELE ANUNŢ. Când va fi următorul mare CUTREMUR în România!

Directorul INFP a explicat şi care sunt cutremurele cele mai periculoase pentru România.

"În România, cutremurele care pot provoca pagube sunt cutremurele cu magnitudini peste 7, şi nici atunci. Practic, ar trebui să îndeplinească mai multe condiţii pentru a provoca pagube. Cutremururul din 77 a avut 7,4 grade, s-a produs la o adâncime de 90 de km, a avut un anumit mecanism de rupere. Şi propagarea contează. Cutremurele care se produc în zona 90 de km. adâncime se propagă spre Bucureşti, celelalte, la adâncimi mai mari, au directivitate către nord-estul României", a mai spus Constantin Ionescu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Încă un cutremur neobişnuit în România! Seismul s-a produs aproape de graniţa cu Ucraina, la doar 2 kilometri adâncime