Video "Incredibil. Made in România". Ca să nu se vadă cât de şubred e podul peste Gilău, nivelul apei a fost crescut. Şoferii, în pericol
Pe principiul dacă nu vezi problema, ea nu există, autorităţile din Cluj au crescut nivelul apei lacului Gilău, ca să nu se mai vadă piciorul podului măcinat aproape în totalitate. Apoi şi-au dat seama că e nevoie, totuşi, de o expertiză, aşa că au scăzut din nou nivelul. Circulaţia auto este închisă de două zile, dar şoferii nu bagă în seamă indicatoarele de avertizare. Preferă drumul mai scurt deşi se expun pericolului.
Autorităţile din Cluj tratează superficial o situaţie periculoasă. Pilonul podului care abia se mai ţine în armătura de fier ruginit, căci cimentul a dispărut, când se vede, când nu se mai vede. "Dacă în urmă cu doar două zile aici, la baza podului, erau mai multe utilaje, semn că cineva avea intenţia să se apuce de treaba, astăzi se pare că s-a răzgândit. Ba chiar, la un moment dat, apa din lac a fost crescută din nou cât să ţină departe de ochii curioşilor pilonul cu problemă", spune Alex Prunean, reporter Observator.
"Bomba cu ceas" ascunsă sub apă. Podul din Cluj stă să se frângă
S-a dat din nou drumul la apă ieri, fără ca nimeni să fie anunţat. Mai mulţi pescari, aflaţi la baza podului, s-au trezit cu apa peste ei. Misiunea a fost însă îndeplinită: picioarele podului nu s-au mai văzut. Însă, la nici o zi după ce au ridicat nivelul apei, tot autorităţile l-au scăzut din nou. Azi a ajuns la pod şeful serviciului tehnic să constate cât de gravă e situaţia.
- Reporter: Sunteţi de la Consiliul Judeţean. Consiliul Judeţean administrează acest pod, nu?
- Reprezentant CJ: Da.
- Reporter: Înseamnă că sunteţi responsabili de ceva, nu?
- Reprezentant CJ: V-am zis că n-are rost să ...
- Reporter: Dacă nu scădea apa se cunoştea situaţia podului?
- Reprezentant CJ: Tocmai asta a fost, să se scadă apa, să se vadă ce e acolo, să se facă o expertiză. Haideţi, vă rog, opriţi-vă că ...
- "Bomba cu ceas" ascunsă sub apă. Mii de şoferi sunt în pericol pe podul ce stă să se frângă. Circulaţia,...
- Podul din Suceava pe care zeci de oameni își riscă viața zilnic: "Mai faci o cruce, cu Dumnezeu înainte"
- Alte trei poduri din Neamţ ar putea avea soarta celui de la Luţca: "E periculos, dar ce să facem, trebuie să...
Cine e responsabil că, deşi podul e inclus într-un proiect de reabilitare din 2019, nu s-a făcut nimic până acum? "Robi, domnul este de la Consiliul Judeţean, îl poţi filma liniştit. Domnul e responsabil cu ce se întâmplă aici". "Nu sunt responsabil cu ce se întâmplă aici, e un constructor care are drumul în administrare acum".
Şoferii circulă în continuare pe pod, ca să scutească un ocol de 30 km
Când va fi reabilitat podul ... nimeni nu ştie. Până atunci, se circulă în continuare. "La mai bine de 24 de ore de când autorităţile au decis de urgenţă închiderea podului, pe aici se circula la fel ca înainte. Indicatoarele de interzis din mijlocul şoselei par a fi invizibile şi nimeni nu e preocupat de asta", arată Alex Prunean, reporter Observator.
"Incredibil. Made in Romania". Un localnic se întreabă "de ce nu vin ăia de la Poliţia Locală, că de aia iau bani, să îşi facă treaba". Au venit. Când au văzut camerele de filmare, s-au urcat în maşină şi au plecat.
La podul vechi de aproape o jumătate de secol a lucrat şi domnul Toma: "Am cărat materiale aici, ziceau că ăsta va ţine veşnică pomenire". Dar podul n-a fost întreţinut. "La ce să mai lucre, că o fost apă, nimeni n-a verificat. A mai scăzut, dar cine s-a băgat cu aparate să verifice?", spune domnul Toma. Podul duce spre staţiunile din munţii Apuseni, iar fără el, şoferii ar trebui să facă un ocol de aproape 30 de kilometri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰