Video Independență la 30 de ani. De ce tinerii români aleg să locuiască cât mai mult timp cu părinții
Tinerii români îşi iau zborul târziu din cuibul părintesc. Mai exact după 30 de ani, în cazul băieţilor. Fetele se desprind mai uşor de fusta mamei, în jurul vârstei de 25 de ani. Motive sunt diverse: de la cele psihologice, tradiţie şi până la bani. Sunt şi europeni mai mămoşi decât noi, spaniolii şi italienii, de exemplu. Asta în timp ce în ţările nordice, copiii sunt pe cont propriu de la 18 ani.
- Tânăr bătut până la inconştienţă cu un ciocan de 8 bărbaţi, în Militari Residence. DETALII la Observator 12:00, la Antena 1
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- În ce să investim inteligent. Cum să punem banii să lucreze pentru noi
Beni are 22 de ani și lucrează într-o cafenea din Timișoara. Spune că independența sa financiară e deocamdată doar parțială, aşa că preferă siguranţa familiei.
"Plănuiesc pe viitor, un viitor apropiat, să mă mut. Dacă nu singur, poate cu cineva. Mama doar îmi spune că e momentul să produc mai mulți bani, ca să mă învăț cu partea de adult, să-mi plătesc ce îmi trebuie mie din banii mei", spune Beni.
Tinerii români se mută de acasă de abia după 30 de ani
La fel ca el, mulţi tineri nu părăsesc căminul părintesc până aproape de 30 de ani, iar uneori nici după.
27,7 ani – aceasta este varsta medie la care tinerii din România incep sa se mute din casa părintească, cu aproape un an mai tarziu fata de media UE. Fetele sunt putin mai rapide si isi cauta independenta imediat dupa 25 de ani. Baietii insa stau cu parintii chiar si pana la 30 de ani.
Cele mai recente date Eurostat plasează România în topul țărilor cu cele mai aglomerate case. Practic, 60% dintre tineri locuiesc cu părinţii, dar şi cu bunicii sau chiar străbunicii. Media Uniunii Europene este 26%, iar noi ne dovedim mai mămoşi decât vecinii bulgari şi foarte departe de independenţa irlandezilor.
Iar argumentul este simplu, "niciunde nu e mai bine ca la mama acasă."
Câte bordeie, atâtea obiceie însă. În Germania sau în ţările nordice, tinerii pleacă de acasă înainte să împlinească 20 de ani. Iar Maxim a crescut în Rusia, dar stă singur de la 20 de ani.
Sunt însă și țări în care "copiii" pleacă de acasă după 30 de ani, printre ele Croația, Slovacia, Spania și Italia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰