Numărul în creștere de infectări cu noul coronavirus ar putea aduce un val de restricții locale pentru populație
Cazurile noi de coronavirus cresc dramatic de la o zi la alta. Numărul îmbolnăvirilor practic s-a dublat: sunt 460 de pacienţi depistaţi pozitiv în ultimele 24 de ore, cei mai mulţi din ultimele două luni. În loc de măsuri de relaxare, am putea avea restricţii locale. Ca şi cum n-ar fi de ajuns, o nouă teorie lansată chiar de ministrul Sănătăţii alimentează panica: virusul ar fi suferit mutaţii, primii trei pacienţi români s-ar fi reinfectat.
- România are în acest moment peste 5.800 de pacienți activi infectați cu coronavirus.
- Numărul de infectări noi s-a dublat, practic, față de prima parte a lunii iunie.
De 10 zile, România pare că a intrat pe un drum cu sens unic. Suntem mai liberi, dar tot mai bolnavi. Numărul infectărilor a crescut cu 50%.
În cele zece zile care au trecut de la aplicarea ultimelor măsuri de relaxare s-au infectat peste 3.000 de oameni, faţă de 2.000 în intervalul precedent. Dar, şi numărul vindecărilor este mai mare. 2089 de români au scăpat de virus după 15 iunie, cu 417 mai mult decât în perioada dinainte.
În consecinţă şi numărul de cazuri active a crescut. Sunt peste 5800 acum, faţă de 4.900 pe 15 iunie. Vârful a fost pe 29 aprilie, când 7.716 români erau infectaţi.
Oficialii par totuşi liniştiţi. Ministrul Sănătăţii nu vede un semnal de alarmă în dublarea cazurilor de la o zi la alta. Dar ştie clar cine e de vină.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Uitaţi-vă la o trecere de pietoni, când o persoană îşi ridică masca de pe nas, când ştie că este o aglomeraţie, uitaţi-vă la terase, dar uitaţi-vă şi la cluburile care sunt deschise în această perioadă şi n-ar trebui să fie deschise. Nu se mai respectă nimic.
Aşa că în loc de etapa a patra de relaxare, am putea avea o alta de restricţii. Altfel însă decât în starea de urgenţă.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Vom avea nişte restricţii punctuale la nivel de teritoriu, la nivel de comunitate, la nivel de focar.
Focare noi sunt în Argeş, Braşov şi Iaşi, acolo unde spitalele erau deja sufocate de pacienţi. Medicii sunt speriaţi.
Virgil Musta, medic primar boli infecţioase: Constatăm că în anumite zone din ţară există un al doilea val deja, numărul de pacienţi este mai mare decât în perioada acută a pandemiei.
Şi de parcă nu ar fi ajuns, oficialii lansează o teorie care ne dă fiori: virusul ar fi suferit mutaţii şi astfel ar fi apărut trei cazuri de reinfectare la Sibiu, spune ministrul Sănătăţii.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Suntem într-un context în care n-avem un virus stabil, sunt mai multe tulpini în circulaţie, avem mai multe fenotipuri, am avut mai multe clustere în diferite ţări, noi ne adaptăm la evoluţie, la simptomatologie şi tratăm ca atare.
Specialişti în Boli Infecţioase îl contrazic.
Valeriu Gheorghiţă, medic primar boli infecţioase: În momentul de faţă este prematur să lansăm această ipoteză. Nu sunt încă date pe nicăieri în lume că în urma evoluţiei infecţiei cu Sars-Cov-2 s-ar fi generat o tulpină diferită sau suficient de diferită faţă de tulpina iniţială.
Controversa apare după ce trei pacienţi din Sibiu au şi anticorpi, dar şi teste pozitive la trei săptămâni după ce fuseseră declaaţi vindecaţi.
Valeriu Gheorghiţă, medic primar boli infecţioase: Încă nu ştim gradul de protecţie oferit de anticorpii prezenţi după vindecarea infecţiei, nu ştim pentru cât timp durează şi nu există în momentul de faţă o dovadă care să arate că toţi pacienţii dezvoltă anticorpi.
O altă problemă descoperită de specialişti, după vindecare pacienţii rămân cu sechele pentru mult timp. Una dintre acestea este fibroza pulmonară, o afecţiune care poate duce în timp la insuficienţă respiratorie cronică.
Virgil Musta, medic primar boli infecţioase: Pot exista sechele, am şi constatat la pacienţi care şi-au revenit cu afectare pulmonară, sunt cu leziuni unele chiar mai extinse decât au fost la externarea din spital.
În spitale sunt internaţi în jur 4.000 de pacienţi. Jumătate dintre ei sunt asimptomatici.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Nu ne îngrijorează, ne îndeamnă în continuare la precauţie, dar precauţie nu o poate avea doar sistemul medical sau corpul medical în sine, trebuie s-o aibă şi populaţia civilă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰