Numărul mare de noi infectări cu coronavirus pune probleme spitalelor destinate cazurilor de Covid-19 (Video)
România a urcat pe locul al treilea în Europa ca număr de infectări la suta de mii de locuitori. În faţa avalanşei de noi cazuri, Ministerul Sănătaţii schimbă regula. În exclusivitate pentru Observator, Nelu Tătaru a declarat în urmă cu câteva minute că pacienţii care au un test negativ, după șapte zile de la internare, vor fi lăsaţi acasă, în izolare, încă o săptămână. E prima veste normală în cea mai neagră zi de la începutul pandemiei. Spitalele destinate cazurilor COVID se sufocă încet şi sigur. Medicii sunt disperaţi şi abia mai fac faţă valurilor de pacienţi infectaţi. Salvarea lor începe cu lupta de a găsi un pat liber. Pe unde se poate, asimptomaticii sunt mutaţi dintr-un judeţ în altul în speranţa că zonele cu focare active să facă rost de câteva paturi libere.
- România a avut o medie de peste 300 de infectări noi în fiecare din ultimele zile.
- Pacienții asimptomatici sunt mutați dintr-un județ în altul, dacă nu mai există paturi libere.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Internaţi în spital, evaluaţi, testaţi a 7-a zi, iar în funcţie de simptomatologie, dacă nu apare sau cei care sunt uşor simptomatici dacă dispare, ne gândim ca la un test negativ să-l putem lăsa la domiciliu, iar dacă nu au un test negativ, să mai rămână până la 14 zile în izolare la domiciliu.
Declarația vine în a şasea zi consecutivă în care numărul de cazuri active creşte. Iar în ultima săptămână, media îmbolnăvirilor a depăşit pragul de 300 de infectări pe zi.
Doar astăzi au fost 246 de noi infectaţi, dar numărul testelor a fost de trei ori mai mic faţă de zilele trecute.
Saloanele spitalelor de boli infecţioase sunt pline de pacienţi. Direcţia de Sănătate Publică din Braşov, al treilea focar al ţării, a cerut ajutor în judeţul vecin pentru internarea pacienţilor.
Andrea Neculau, director DSP Brașov: Am primit sprijinul spitalului din Târgu-Mureş care ne-a oferit 15 locuri. Am reuşit din cei rămaşi la domiciliu să transferăm nouă pacienţi.
Iulia Moldovan, DSP Mureş: În cursul serii au ajuns la secţia de Boli Infecţioase 1 un număr de nouă pacienţi depistaţi pozitiv în judeţul Braşov. Starea lor este bună la ora actuală.
Ieri au fost confirmate 315 cazuri de infectare cu noul coronvirus. De la începutul lunii mai nu au mai fost atât de multe cazuri într-o zi de duminică. Mai grav este că, de la o zi la alta, rata testelor pozitive este peste 6%.
Radu Gârbovan, Spitalul Judeţean Mureş: Paturile spitalelor sunt într-un număr fix şi să nu cumva să ajungem într-o situaţie în care sistemul sanitar din România să nu poată face faţă la numărul de îmbolnăviri.
În timp ce spitalele îşi mută pacienţii dintr-un judeţ în altul pentru că nu sunt suficiente paturi pentru toţi pacienţii, la Iaşi, ridicarea spitalul modular bate pasul pe loc. Asta în timp ce la Spitalul de Boli Infecţioase mai sunt doar 20 de locuri.
A trecut aproape o lună de când au ajuns la Iaşi primele module din care va fi realizat spitalul mobil în care vor fi trataţi exclusiv pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. În timp ce medicii se plâng că în spitalele ieşene sunt tot mai puţine locuri pentru astfel de pacienţi, lucrările aici nu au mai avansat deloc.
În Bucureşti, spitalele care au tratat doar bolnavi cu SARS-cov-2, în ultimele luni, au atins capacitatea maximă. O parte din aceşti bolnavi sunt asimptomatici, iar asociaţiile de pacienţi cu boli cronice cer redeschiderea spitalelor suport.
Rozalina Lăpădatu, preşedinte Asociaţia Pacienţilor cu Boli Autoimune: Sănătatea se deteriorează pentru că au fost redirecţionaţi către nişte spitale care aveau deja pacienţi, erau deja aglomerate, iar cu regulile de covid, toate internările s-au înjumătăţit sau sunt chiar 30%.
Bolnavii au fost nevoiţi să lupte singuri cu boala.
Radu Gănescu preşedinte COPAC: Deja au trecut trei luni. Dacă ne mai gândim la o perioadă de două-trei luni, eu cred că lucrurile astea vor deveni grave. Sunt ferm convins că vor fi şi decese, sunt ferm convins că au fost decese în perioada anterioară şi ştim acest lucru.
Cel mai mult au de suferit pacienţii care au afecţiuni auto-imune şi boli rare care depind de anumite spitale din centrele universitare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰