Antena Meniu Search
x

Un temut interlop din Craiova şi un hacker preluaţi de FBI, la aeroport, pentru a fi duşi în SUA (Video)

Achitat în România, judecat şi arestat de America. Unul dintre cei mai de temuţi interlopi din Craiova, capul unei reţele de trafic de migranţi care se întindea pe două continente, a fost extrădat astăzi în SUA după o anchetă mamut a FBI-ului. Tot astăzi, românii au predat americanilor şi un hacker din Buzău care clona carduri la New York. Mai marii din Ministerul de Interne şi-au asumat misiunea. Operaţiunea a fost desprinsă din filmele de acţiune: cei doi infractori au plecat peste ocean să-şi ispăşească pedeapsa legaţi cu lanţuri.

de Redactia Observator

la 14.08.2020, 19:28

Vezi și
  • Un hacker și un trafic de migranți au fost extrădați în Statele Unite.
  • Cei doi infractori au fost conduși în lanțuri până la avionul închiriat special de autoritățile americane.

Flancaţi de poliţişti români şi legaţi cu lanţuri la mâini şi la brâu. Aşa au intrat cei doi infractori români în avionul închiriat de americani pentru extrădare. O premieră pentru justiţia din România, dar o procedură standard în Statele Unite ale Americii. Pe pista aeroportului, ministrul de Interne şi-a asumat victoria. 

Marcel Vela, ministrul de Interne: Eu sunt ministrul Afacerilor Interne de nouă luni şi, aşa cum ştiţi, interlopii, infracţionalitatea, reţelele de trafic de persoane şi de droguri au fost de multă vreme arătate, deconspirate şi prezentate inclusiv de voi, de către presă. Suntem cu ochii pe infractori, trebuie să se ştie acest lucru, oriunde s-ar afla ei, în România, în orice ţară sau pe orice continent. 

De fapt, românii erau căutaţi de ani întregi de agenţii FBI într-o anchetă mamut derulată peste ocean. Erau în custodia lor de o lună. Mai mult, în România umblau liberi şi au fost reţinuţi doar după ce anchetatorii români au primit cererea de extrădare. 

Dar cine sunt cei doi infractori care au speriat vestul? Primul: Luigi Cristinel Popescu, zis şi Luis. Un cunoscut interlop de 51 de ani din Craiova şi capul uneia dintre cele mai mari reţele internaţionale de trafic de migranţi. Acţiona pe două continente şi exploata oameni încă din 2012, cu sprijinul unor personaje-cheie precum vameşi şi chiar judecători corupţi din America. 

Potrivit anchetatorilor, membrii grupării au obţinut cel puţin un milion de euro din racolarea şi transportarea ilegală a sute de migranţi în Statele Unite ale Americii. Potrivit unor surse, victimele erau români, sârbi, albanezi şi sirieni care trebuiau să plătească interlopilor în jur de opt mii de euro pentru a ajunge fraudulos pe tărâmul făgăduinţei. 

Ulterior, erau călăuziţi pentru a ajunge în localităţile Cancun şi Mexico City, din Mexic, unde treceau graniţa spre SUA, pe baza unor parole spuse vameşilor. 

Abia când ajungeau la destinaţie, începea calvarul. Cei care nu plătiseră "transportul" erau exploataţi, puşi să cerşească şi terorizaţi pentru a-şi achita datoriile. 

Luigi ar fi avut relaţii la nivel înalt. L-ar fi sprijint chiar şi un judecător american corupt, potrivit unor interceptări obţinute de jurnaliştii de la Libertatea. 

Luis: Vezi că am doi acolo la San Diego și s-ar putea să fie nevoie de intervenție. 

Dan: Știu, sunt din Pitești, îi am deja. Am sunat ieri la șerif, sunt la Federal. Cred că mâine le ia nu știu ce interviu și o să-i transfere la Emigration după aia. 

Anchetatorii români nu erau străini de activitatea interlopului din Craiova. În iulie 2013, Luigi şi alţi şase membri ai clanului au fost trimişi în judecată de Tribunalul Dolj pentru aceleaşi fapte. Doi ani mai târziu, au fost achitaţi. 

Marcel Vela, ministrul de Interne: Este prima dată când MAI ia într-un mod serios această temă. 

Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite în România: Acesta este doar începutul. Sunteţi nişte criminali. Sunteţi nişte laşi şi vă vom urmări în România, în Statele Unite ale Americii, în afara graniţelor noastre şi oriunde vă căutaţi vreo ascunzătoare. Vom scăpa România de traficul de persoane.

Al doilea român extrădat este Andrei Răzvan Rusu. Un hacker specializat în clonarea de carduri, care acţiona în New York. Potrivit unor surse, nu există nicio legătură între cei doi infractori ceruţi de americani. 

Cosmin Andreica, lider sindicat Europol: După predarea acestor persoane practic toate procedurile sunt urmate în raport cu legislația din țara respectivă. De aceea am și văzut ca procedură încătușarea acestor persoane cu lanțul la brâu, așa cum se procedează în Statele Unite. Nu înseamnă că dacă au închiriat un avion special pentru extrădarea acestor persoane vorbim despre, știu eu, o situație… sau faptele lor au fost de o natură ieșită din comun. 

Sindicaliştii din Poliţie nu sunt impresionaţi de misiunea colegilor lor. Spun că acţiunea ca-n filme nu ar fi fost posibilă fără intervenţia agenţilor americani. România are între 3 şi 5 poliţişti în fiecare judeţ care trebuie să captureze infractorii căutaţi internaţional.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Un temut interlop din Craiova şi un hacker preluaţi de FBI, la aeroport, pentru a fi duşi în SUA (Video)