Soprana Angela Gheorghiu, despre cum a trăit perioada pandemiei: "Am pierdut enorm, dar nu numai eu, toată lumea" (Video)
Angela Gheorghiu se află în România pentru primul său concert de la începutul pandemiei până azi. La fix 30 de ani de la debutul său pe scena de acasă, diva supremă a acordat un interviu în exclusivitate pentru Observator. Ne-a povestit despre cum a trăit perioada pandemiei, în care zeci de spectacole i-au fost anulate, după ce teatrele lumii s-au închis. Diva a constatat cu amăraciune că, de 30 de ani, nu a interpretat niciun spectacol de operă acasă. Dar visează şi azi la acel moment.
- Angela Gheorghiu a susținut spectacole de succes în mai toate colțurile lumii.
- Angela Gheorghiu speră ca din septembrie programul spectacolelor să revină la normal.
Alessandra Stoicescu: Cum e acasă? Mai e România acasă?
Angela Gheorghiu: Și, și pentru că eu am dublă cetățenie, dar locuiesc în Elveția din 1994, de foarte multă vreme, și am locuit și la Paris, deci sunt un artist care trebuie să-și ia valiza. În ultimii 20 sau 25 de ani am fost în fiecare an pe toate continentele, american, sud-american, Japonia, chiar și Africa, pe toate continentele am fost aproape în fiecare an.
Alessandra Stoicescu: E și normal. Sunteți cerută, aplaudată, dorită peste tot. De 30 de ani nu ați cântat pe scena unei Opere aici, în țara de unde ați plecat. Și asta e vina noastră. Ați venit, ați susținut concerte caritabile.
Angela Gheorghiu: Pai ai spus tot. Mulțumesc. Asta este tot și e mai bine să vorbim despre ceea ce am făcut și nu despre ce nu am făcut.
Alessandra Stoicescu: Ce-i lipsește României din punctul acesta de vedere, muzical, cultural?
Angela Gheorghiu: În primul rând, despre România aș vrea să vorbesc într-o manieră în care să nu supăr pe nimeni, dar să fiu justă. Ce vreau să spun nu e că nu stăm bine, stăm binişor. Este această mentalitate că orice este românesc, cine este român trebuie să primească un onorariu mic sau să vină pe gratis. Deci e o mentalitate foarte jignitoare pentru colegii mei. Este un personaj care se ocupă cu Festivalul Enescu și e un fel de director așa și a spus: a, dar noi putem face festivalul fără Angela Gheorghiu. Dar eu vin și spun: Desigur, dar mai bine ar fi cu Angela Gheorghiu, mai ales în România.
Alessandra Stoicescu: Cum ați trecut de această pandemie?
Angela Gheorghiu: Am pierdut foarte puțin. Nu, glumesc, am pierdut enorm, enorm. Dar nu numai eu, toată lumea a pierdut. Sper ca din septembrie, atunci când se deschide stagiunea, să ajung din nou la Covent Garden, la Metropolitan, acolo unde am treabă.
Alessandra Stoicescu: Mai sunt puține ore până când aveți un concert aici la Qreator. Ce ați pregătit?
Angela Gheorghiu: Am pregătit lieduri în limba franceză, italiană, în română, arii de operă. Am ales melodii ce cred eu că sunt unele din ele deja cunoscute. Un artist liric înseamnă un instrument pe care-l are înăuntrul lui, îl am mereu la purtător, cum îmi place să spun și pe scenă și oriunde ne aflăm. Pe scenă și oriunde ne aflăm, sunetul e acustic, totul e acustic, este o experiență unică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰