Antena Meniu Search
x

Au intrat în vigoare noile norme UE pentru protecția consumatorului. Reducerile și recenziile false, interzise

Marți, 7 ianuarie 2020, au intrat în vigoare noile norme UE privind protecția consumatorilor, a anunțat Comisia Europeană. Printre altele, sunt interzise reducerile false de preț și recenziile online mincinoase.

De Daniel Murărescu la 07.01.2020, 17:45
Au intrat în vigoare noile norme UE pentru protecția consumatorului
Țările membre ale Uniunii Europene au la dispoziție doi ani pentru implementarea normelor în legislația națională - Profimedia Images

Marți, 7 ianuarie 2020, au intrat în vigoare noile norme UE privind protecția consumatorilor, a anunțat Comisia Europeană. Printre altele, sunt interzise reducerile false de preț și recenziile online mincinoase.

Noile norme vor asigura o mai mare transparenţă a pieţelor online. Astfel, va deveni mai clar dacă produsele sunt vândute de către un comerciant sau de către o persoană fizică, iar recenziile false vor fi interzise.

În plus, vânzătorii nu vor mai putea să promoveze în mod fals reduceri de preţ, iar site-urile de comparare a preţurilor vor trebui să informeze consumatorii cu privire la criteriile de clasificare.

"Noile norme vor spori protecţia consumatorilor în lumea digitală, protecţie pe care o merită cu prisosinţă. De asemenea, UE spune 'NU' produselor vândute ca fiind identice cu cele din alte state membre, atunci când este evident că nu e aşa. Însă aceste noi norme nu vor proteja consumatorii de comercianţii necinstiţi şi de escrocherii online decât dacă sunt implementate în mod strict. Încurajez cu fermitate toate statele membre să se asigure că noile norme sunt puse în aplicare fără întârziere", a declarat Věra Jourová, vicepreşedintele pentru Valori şi transparenţă.

Membrii UE au la dispoziție doi ani pentru implementarea în legislația națională

Statele membre au acum doi ani să transpună directiva în legislaţia lor naţională pentru a se asigura că toţi consumatorii din UE beneficiază de măsuri de protecţie mai solide.

"Astăzi transmitem un avertisment puternic comercianţilor cu privire la faptul că ar trebui să respecte normele, nu să le ocolească. Încălcarea la scară largă a normelor UE privind protecţia consumatorilor poate însemna, pentru o companie, o amendă de 4 % din cifra de afaceri anuală. Aceasta va fi o sancţiune suficient de descurajatoare şi eficace pentru a preveni fraudele comercianţilor necinstiţi. Salut această nouă legislaţie, deoarece stabileşte standarde cu adevărat europene de protecţie a consumatorilor", a afirmat Didier Reynders, comisarul european pentru Justiţie.

Potrivit news.ro, noile norme vor consolida, de asemenea, drepturile consumatorilor prin: asigurarea de compensaţii pentru victimele practicilor comerciale neloiale şi prin aplicarea de sancţiuni în cazul "unor situaţii de prejudiciu colectiv" care afectează consumatorii din întreaga UE.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Au intrat în vigoare noile norme UE pentru protecția consumatorului. Reducerile și recenziile false, interzise