Antena Meniu Search
x

Video "Într-o zi cu bombardamente, m-a sunat fata de 90 de ori: Uite, mama, de la geam se vede". Mărturiile românilor scăpaţi din infernul din Gaza

Război Israel - Hamas. Primii romani evacuaţi din Fâşia Gaza au ajuns seara trecută în tara. I-au aşteptat îmbrăţişările rudelor dar si interviurile de securitate ale Servicului Român de Informaţii. Autorităţile vor să fie sigure că printre cei repatriaţi nu sunt simpatizanţi ai grupărilor teroriste. Alţi 51 de români aşteaptă acum să treacă din Gaza în Egipt. Punctul de trecere a frontierei, închis ieri, poate fi din nou folosit.

de Redactia Observator

la 10.11.2023, 08:42

Vezi și

După o lună petrecută în infern, copii sau bătrâni în scaune cu rotile, care n-au mai închis un ochi de aproape trei zile, sunt acum în siguranţă. Acest tânăr născut şi crescut în România îşi îmbrăţişează protector soţia. Tânăra de 23 de ani era în vizită Fâşia Gaza când a izbucnit războiul. "Următoarele zile, 30 şi ceva de zile care au trecut au fost un coşmar. Le-am petrecut numai la ştiri, numai prin listele de decedaţi, de morţi. Căutam numele ei, speram să nu fie", a declarat Alacta Mohamed.

Traversarea graniţei cu Egiptul a durat o zi întreagă

Aceleaşi emoţii le-a trăit această femeie pentru fiica ei. "Într-o zi, când s-a bombardat... au fost bombardamente în Nosirat, am sunat fata mea de 90 de ori. Chiar erau bombardamente lângă ea, pentru că mi-a trimis video şi zice: uite, mamă, de la geam se vede. Zic: foarte bine că tu eşti ok. Deci am încercat să fiu puternică", a declarat mama unei tinere repatriate. Tânăra a reuşit să vină cu fiul ei de 8 luni. Nu şi cu soţul. "Sunt fericită că am reuşit aici şi cu maică-mea, dar soţul meu e încă acolo. Mă gândesc la el. Asta e", spune tânăra.

Cetăţenii români s-au prezentat încă de marţi dimineaţă la punctul de trecere a frontierei cu Egiptul. Traversarea graniţei a durat o zi întreagă. Au fost duşi apoi cu autocarele spre Cairo, un drum care a durat peste 12 ore. Aici, împreună cu alţi 36 de evacuaţi cu cetăţenie moldovenească au urcat la bordul unei aeronave TAROM. "Nu s-au constatat deocamdată elemente care să ducă la suspiciunea de legături ale celor care au venit în România cu grupările teroriste", a declarat Ioan Chirteş, preşedintele comisiei parlamentare pentru controlul SRI.

Pe acelaşi subiect

Serviciile secrete iau însă în calcul posibilitatea radicalizării, mai ales în contextul războiului. "Un student, un exemplu, in Palestina este anunţat că familia i-a fost omorâtă într-un bombardament israelian. În momentul acela poate să ia un cuţit şi primii pe care îi vede în faţă să-i atace", a declarat Ioan Chirteş, preşedintele comisiei parlamentare pentru controlul SRI. Autorităţile române continuă eforturile de a aduce restul românilor blocaţi în Fâşia Gaza.

După ce cei 51 de români au ratat ieri ocazia de a iesi din Gaza, autoritățile din Egipt au decis astazi sa permită trecerea. 7000 de străini așteaptă sa fie evacuați, insa doar 600-700 pot ieși într-o zi. Echipele mobile de la ambasada României din Cairo sunt acolo pentru a-i prelua pe cetățenii care au solicitat evacuarea. "Celula de criză de la Ministerul de Externe va funcţiona până când vom recupera ultimul român din Fâşia Gaza care doreşte să vină în România", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României. Majoritatea cetăţenilor evacuaţi vor locui la rude. Ceilalţi vor rămâne până mâine la un hotel. Guvernul a însărcinat Departamentulul pentru Situaţii de Urgenţă să le asigure cazarea şi pentru perioada următoare, iar seful instituţiei, Raed Arafat, a asigurat că problema este în curs de rezolvare.

260 de cetăţeni români din Gaza au cerut repatierea încă din primele zile ale războiului. Alte zeci au solicitat acelaşi lucru de când s-a aflat că trecerea în Egipt este acum posibilă. Însă nimic nu este cert. Planurile de evacuare se pot schimba în funcţie de evoluţia războiului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » "Într-o zi cu bombardamente, m-a sunat fata de 90 de ori: Uite, mama, de la geam se vede". Mărturiile românilor scăpaţi din infernul din Gaza