Antena Meniu Search
x

Video SRI îi ia la întrebări pe românii cu dublă cetăţenie care vin din Fâșia Gaza, pentru a preveni intrarea în țară a unor potențiali teroriști

Război Israel - Hamas. Cei 93 de români evacuaţi din Fâşia Gaza au ajuns aseară în sfârşit în ţară, la Baza Aeriană 90, cu o aeronavă TAROM. Au fost aşteptaţi de rude, oficiali şi de voluntari care promit să le asigure un adăpost şi condiţii să ia viaţa de la capăt. Deşi sunt în siguranţă, mulţi dintre ei au sufletele sfâşiate de grija pentru cei dragi care încă mai sunt captivi în iadul războiului

de Redactia Observator

la 09.11.2023, 13:49

Vezi și

Avionul Tarom care îi avea la bord pe românii evacuaţi marţi din Gaza a efectuat o cursă specială de la Cairo şi a ajuns la baza 90 din Otopeni în jurul orei 22

Bianca Iacob, reporter Observator: Puțin după ora 22.00, aici, la Baza 90, primii români au ajuns acasă. Vorbim despre 93 de români care au ajuns în țară din Fâșia Gaza, la o lună după începerea conflictului. Urmă în microbuze și merg la verificarea medicală.  

În aceeaşi aeronavă s-a aflat şi premierul Marcel Ciolacu, dar şi ministrul afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu. Cei doi oficiali s-au întâlnit la Cairo cu persoanele evacuate şi s-au asigurat că se vor simţi în siguranţă pe toată durata zborului. 

Marcel Ciolacu, premierul Romaniei: Este o acțiune care va continua și în zilele următoare până când toți vor ajunge la familiile lor. 

Pe acelaşi subiect

Alţi zeci de români aşteaptă să vină în țară

Luminița Odobescu: Toate aceste solicitări sunt în curs de verificare, după care va trebui să transmitem aceste solicitari autorităților israeliene și, respectiv egiptene. Numai după acordul acestora putem să continuăm cu evacuarea. 

Pentru rudele celor evacuaţi, fiecare minut de aşteptare s-a simţit ca o veşnicie. 

Mama uneia dintre refugiate: Vă dați seama, foarte greu, este cumplit, un coșmar. A fost o lună foarte grea pentru mine. În primele zile, fata mea a plecat înspre sud, dar nu știam adresa, nu știam absolut nimic. Știam doar că este într-o tabără de refugiați palestinieni. 

Un tânăr, care abia aştepta momentul revederii cu soţia sa, s-a gândit tot timpul la ce e mai rău, mai ales că nu ştia nimic de ea: Primul lucru am stat să mă rog la Dumnezeu să îi scape, să fie bine, următoarele 30 și ceva de zile care au trecut au fost un coșmar, le-am petrecut numai la știri, numai prin listele de decedați, de morți căutam numele ei, speram să nu fie, erau telecomunicațiile tăiate, nu aveau nicio condiție, apă, mâncare, curent, condiții de trai. 

O femeie însărcinată în 9 luni, printre pasageri

În aeronava Tarom s-a aflat şi un medic, pentru a se asigura că toţi sunt bine, mai ales că printre pasageri s-au aflat şi o femeie însărcinată în 9 luni, o persoană operată de cancer, dar şi copii şi vârstnici. Totodată, Serviciul Român de Informaţii s-a asigurat că toţi cetăţenii cu dublă cetăţenie, română şi palestinană, care vin din Fâşia Gaza trec prin interviuri de securitate, pentru a nu lăsa să se intre în ţară cu elemente teroriste. 

Şi 36 de cetăţeni moldoveni evacuati din Gaza au sosit noaptea trecută pe baza 90, cu o aeronava militara. Pentru alţi zeci de alţi cetăţeni români coşmarul nu s-a încheiat. O parte din ei urmau să traverseze ieri graniţa în Egipt, însă punctul de frontieră de la Rafah a fost închis şi nu se ştie când se va relua tranzitul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » SRI îi ia la întrebări pe românii cu dublă cetăţenie care vin din Fâșia Gaza, pentru a preveni intrarea în țară a unor potențiali teroriști