Investiție de peste 25 milioane lei în Galați. În ce se va transforma o fostă groapă de gunoi
Primăria municipiului Galaţi informează că a fost semnat un contract cu finanţare europeană în valoare de peste 25 de milioane de lei pentru amenajarea unui parc fotovoltaic care va avea o capacitate de producţie de energie preconizată de 5.630 MWh/an, asigurând 60% din necesarul de energie pentru iluminatul public, potrivit Agerpres.
Parcul fotovoltaic va fi amenajat în zona Tirighina, pe locul unei foste gropi de gunoi. Suprafaţa ocupată a parcului va fi de 6,2 ha, iar suprafaţa construită va fi de 2,5 ha.
"Suntem unul dintre oraşele cele mai prietenoase cu mediul, dovadă faptul că suntem în top în privinţa calităţii aerului. Continuăm pe aceeaşi linie şi mă bucur că am reuşit să atragem fonduri europene pentru proiectul de amenajare a parcului fotovoltaic de la Tirighina, lucru care va însemna asigurarea unei cantităţi importante de energie pentru oraş şi reducerea emisiilor poluante", a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.
Investiție de 25 de milioane de lei
Potrivit Compartimentului de presă al Primăriei Galaţi, viitorul parc fotovoltaic va avea în componenţă următoarele echipamente principale: 8.000 de module fotovoltaice 550 Wp; 40 de invertoare de putere unidirecţionale trifazate, putere nominală tensiune alternativă 100 kVA; ansamblu structură de montaj din oţel zincat şi aluminiu pentru montajul modulelor fotovoltaice pe teren; post de transformare în anvelopă din beton; tablouri electrice, reţele electrice de cablu instalaţie de utilizare, instalaţie de legare la pământ, instalaţie electrică curenţi slabi, dispozitive modulare protecţie împotriva supratensiunilor, dotările NPM şi PSI.
Energia electrică anuală produsă de parcul fotovoltaic va fi folosită integral ca autoconsum şi va putea acoperi 60% din consumul de energie pentru iluminatul public. Ţinta este reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu un echivalent de 3.445 de tone CO2/an.
Contractul, în valoare de 25.573.372 lei, cu o durată de cinci ani, a fost semnat cu Ministerul Energiei, în cadrul Programului "Fondul pentru Modernizare", Apelul - "Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entităţi publice", întreaga sumă fiind nerambursabilă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰