ÎPS Teodosie vrea mitropolie în Dobrogea. ”Am simțit o datorie sfântă, nu pentru mine, ci pentru adevărul istoric”
ÎPS Teodosie vrea să transforme Arhiepiscopia Tomisului în mitropolie și a anunțat că a început demersurile în acest sens, depunând săptămâna trecută o adresă la Cancelaria Sfântului Sinod.
- ÎPS Teodosie spune că a depus săptămâna trecută o adresă la Cancelaria Sfântului Sinod.
- Înaltul ierarh spune că în Dobrogea a fost mitropolie înainte de prima mitropolie a Ţării Româneşti, cu 1000 de ani în urmă.
Înaltul ierarh spune că în Dobrogea trebuie să fie reînființată Mitropolia Tomisului, așa cum era în secolul al V-lea e.n., când avea ”14 episcopii sufragane”.
”Mitropolie a fost şi trebuie să fie. A fost mitropolie înainte de prima mitropolie a Ţării Româneşti, cu 1000 de ani în urmă. Şi am avut iniţiativa aceasta din 2002. (...) S-a pierdut acest statut pentru că teritoriul a fost ocupat. N-a mai fost stăpânire creștină ci stăpânire islamică (...) În secolul V, mitropolia Tomisului avea 14 episcopii sufragane, această istorie, orice popor și-ar dori să o pună în lumină. Am simțit o datorie sfântă, nu pentru mine ci pentru adevărul istoric”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.
Arhiepiscopul Tomisului a mai spus că iniţiativa reînfiinţării Mitropoliei Tomisului a avut-o încă din anul 2002, însă la acea vreme nu avea suficiente dovezi în acest sens.
„Am început, am făcut demers, am înregistrat la Patriarhie, la Cancelaria Sfântului Sinod, o adresă, săptămâna trecută, cu această dorinţă şi cu enumerarea argumentelor şi sigur se fac paşi în care argumentele să fie puse în lumină. N-am fost contrazis de Preafericitul care a primit această sesizare şi sigur urmează nişte trepte”, a declarat arhiepiscopul Tomisului.
ÎPS Teodosie, în caleașcă la procesiunea de Sf. Haralambie
La procesiunea de Sfântul Haralambie, la începutul lunii februarie, Arhiepiscopul Tomisului a oprit traficul în centrul oraşului Constanța ca să iasă în pelerinaj, în caleaşcă.
Procesiunea a început la prima oră, în cea mai mare intersecţie din oraş, iar traficul a fost complet blocat.
Procesiunea, păzită de poliţişti şi jandarmi, a primit binecuvântarea Primăriei Constanţa. Cu Arhiepiscopul deschizător de drum, credicioşii au mers aproximativ un kilometru, până la biserica din oraş care poartă hramul Sfântului Haralambie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰