Video Arhiepiscopul Teodosie, pe cai mari. A blocat traficul din Constanța cu o caleașcă, la procesiunea de Sfântul Haralambie
Trei zile şi trei nopţi. Atât va dura sărbătoarea de Sfântul Haralambie la Constanţa. Sub ochii poliţiştilor şi jandarmilor, sute de credincioşi au sărutat icoanele şi s-au împărtăşit cu aceeaşi linguriţă. Arhiepiscopul Tomisului a oprit traficul în centrul oraşului ca să iasă în pelerinaj. În caleaşcă.
- În caleașcă, IPS Teodosie nu a părut îngrijorat că sute de credincioși sărută icoane și se împărtășesc cu aceeași linguriță, în plină pandemie de coronavirus
Înalt Prea Sfinţitul Teodosie şi-a condus enoriaşii dintr-o caleaşcă trasă de un cal negru, pe străzile din Constanţa. Procesiunea a început la prima oră, în cea mai mare intersecţie din oraş, iar traficul a fost complet blocat.
Procesiunea, păzită de poliţişti şi jandarmi, a primit binecuvântarea Primăriei Constanţa. Cu Arhiepiscopul deschizător de drum, credicioşii au mers aproximativ un kilometru, până la biserica din oraş care poartă hramul Sfântului Haralambie.
Acolo, Înalt Prea Sfinţitul a fost primit ca un izbăvitor. Cu o baie de mulţime.
A fost un moment de triumf al sărbătorii de Sfântul Haralambie
O sărbătoare care va ţine trei zile la Constanţa. Azi, moaştele Sfântului au fost scoase în curtea bisericii. Rând pe rând, sute de oameni au sărutat racla şi icoana adusă din Kiev.
Oamenii stau la coadă şi sărută moaştele Sfântului Harlambie şi icoanele, însă nu există nimeni din rândul bisericii care să dezinfecteze după fiecare credincioş în parte.
Poliţiştii şi jandarmii abia şi-au făcut loc prin mulţime.
Copii şi bătrâni fost împărtăşiţi de Arhiepiscopul Tomisului cu aceeaşi linguriţă. Iar un preot s-a şters cu acelaşi prosop cu care i-a şters şi pe credicioşi.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: Nu puteam să întrerupem o tradiţie. Ne-a încurajat şi Bucureştiul că a făcut o precesiune mai mare de sfântul Antonie cel Mare, mai mult se cuvenea şi noi. Aici e cea mai veche tradiţie a procesiunilor. Din secolul patru s-au făcut procesiuni.
Biserica unde a avut loc procesiunea este construită fără autorizaţie. Un stâlp iese din acoperiş, iar situaţia terenului este incertă. Preotul care a ridicat-o a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰