Video

Arhiepiscopul Teodosie, pe cai mari. A blocat traficul din Constanța cu o caleașcă, la procesiunea de Sfântul Haralambie

De Andreea Filip.
Publicat: 10.02.2021, 19:35.
Actualizat: 10.02.2021, 19:36

Trei zile şi trei nopţi. Atât va dura sărbătoarea de Sfântul Haralambie la Constanţa. Sub ochii poliţiştilor şi jandarmilor, sute de credincioşi au sărutat icoanele şi s-au împărtăşit cu aceeaşi linguriţă. Arhiepiscopul Tomisului a oprit traficul în centrul oraşului ca să iasă în pelerinaj. În caleaşcă.

Înalt Prea Sfinţitul Teodosie şi-a condus enoriaşii dintr-o caleaşcă trasă de un cal negru, pe străzile din Constanţa. Procesiunea a început la prima oră, în cea mai mare intersecţie din oraş, iar traficul a fost complet blocat.

Jandarm: Să se grăbească puţin traversarea că s-a blocat intersecţia!

Procesiunea, păzită de poliţişti şi jandarmi, a primit binecuvântarea Primăriei Constanţa. Cu Arhiepiscopul deschizător de drum, credicioşii au mers aproximativ un kilometru, până la biserica din oraş care poartă hramul Sfântului Haralambie.

Acolo, Înalt Prea Sfinţitul a fost primit ca un izbăvitor. Cu o baie de mulţime.

A fost un moment de triumf al sărbătorii de Sfântul Haralambie

O sărbătoare care va ţine trei zile la Constanţa. Azi, moaştele Sfântului au fost scoase în curtea bisericii. Rând pe rând, sute de oameni au sărutat racla şi icoana adusă din Kiev.

Cea mai mare bucurie când vii să te închini la Sfintele moaşte şi la Sfintele icoane.

Oamenii stau la coadă şi sărută moaştele Sfântului Harlambie şi icoanele, însă nu există nimeni din rândul bisericii care să dezinfecteze după fiecare credincioş în parte.

Dumnezeu şi Măicuţa Domnului are grijă împreună cu toţi sfinţii.

Poliţiştii şi jandarmii abia şi-au făcut loc prin mulţime.

Copii şi bătrâni fost împărtăşiţi de Arhiepiscopul Tomisului cu aceeaşi linguriţă. Iar un preot s-a şters cu acelaşi prosop cu care i-a şters şi pe credicioşi.

Este credinţa întrupată, de ce să ne fie teamă?

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: Nu puteam să întrerupem o tradiţie. Ne-a încurajat şi Bucureştiul că a făcut o precesiune mai mare de sfântul Antonie cel Mare, mai mult se cuvenea şi noi. Aici e cea mai veche tradiţie a procesiunilor. Din secolul patru s-au făcut procesiuni.

Biserica unde a avut loc procesiunea este construită fără autorizaţie. Un stâlp iese din acoperiş, iar situaţia terenului este incertă. Preotul care a ridicat-o a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Moscova ameninţă Kievul că un război ar aduce începutul sfârşitului. Ucraina exclude orice ofensivă, Zelenski s-a dus pe linia frontului
1
Extern • pe 09.04 la 18:51

Conflictul din Donbas este pe punctul de a se transformat într-un război total între Ucraina şi Rusia. Kremlinul a trimis la frontieră cel mai mare număr de trupe din ultimii şapte ani. Moscova ameninţă Kievul că un război ar aduce începutul sfârşitului pentru statului ucrainean. Aliaţii au reacţionat, iar Statele Unite iau în considerarea trimiterea de nave de război în Marea Neagră în următoarele săptămâni pentru a demonstra susţinerea pentru Ucraina din partea NATO.