Italia impune vaccinarea obligatorie pentru toți angajații din sănătate, inclusiv farmaciștii

De Ana Maria Ghiarasim.
Publicat: 01.04.2021, 08:11.
Actualizat: 01.04.2021, 08:17

Toți lucrătorii din domeniul sănătății din Italia trebuie să aibă făcut vaccinul împotriva Covid-19, a anunțat miercuri Guvernul de la Roma, într-o mișcare potențial controversată care vizează, în special, protejarea pacienților vulnerabili.

Primul ministru italian Mario Draghi își scoate masca de față în timp ce vizitează centrul de vaccinare Covid-19 de pe aeroportul Fiumicino

Italia impune vaccinarea obligatorie pentru toți angajații din sănătate, inclusiv farmaciștii

DPA Images / Roberto Monaldo

Italia se confruntă cu o mișcare anti-vaccinare înrădăcinată, iar izbucnirea recentă a unor focare de Covid-19 în spitalele din țară, după ce personalul a refuzat să se imunizeze, a stârnit un val de indignare într-o țară în care mai mult de 109.000 de oameni au murit din cauza bolii.

Legalitatea obligării la vaccinare a unei categorii din populație, pusă sub semnul întrebării

Cu toate acestea, criticii guvernamentali au pus sub semnul întrebării legalitatea actului de a obliga o anumită categorie de persoane să se vaccineze.

Decretul de miercuri, aprobat de cabinetul premierului Mario Draghi, spune că lucrătorii din domeniul sănătății, inclusiv farmaciștii, „sunt obligați să se vaccineze”. Cei care refuză ar putea fi suspendați fără plată pentru restul anului, scrie Reuters.

„Scopul măsurii este de a proteja cât mai mult posibil atât personalul medical și paramedical, cât și pe cei care se află în medii care ar putea fi mai expuși riscului de infecție”, a spus guvernul într-un comunicat.

Protecție legală pentru cei care administrează vaccinul împotriva Covid-19

Decretul introduce, de asemenea, protecție legală pentru cei care administrează vaccinurile, o măsură pe care medicii și asistentele medicale o ceruseră după ce medicii au fost supuși anchetei pentru omor în urma morții unui om vaccinat în Sicilia.

Italia, a cărei campanie de vaccinare a fost afectată de întârzierile de aprovizionare care au afectat și alte țări ale Uniunii Europene, s-a angajat să ajungă la 500.000 de vaccinări zilnice în aprilie, de la aproximativ 230.000 în prezent.

3,1 milioane de italieni au primit două doze de vaccin anti-Covid

Aproximativ 10 milioane de doze au fost administrate în Italia de la sfârșitul lunii decembrie, aproximativ 3,1 milioane din populația de 60 de milioane din Italia primind cele două doze de vaccin recomandate.

Italia a înregistrat o reapariție a infecțiilor cu coronavirus și a deceselor în ultima lună, iar guvernul a înăsprit restricțiile asupra întreprinderilor și libertății de mișcare pentru a controla răspândirea virusului.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.