Antena Meniu Search
x

Video Italieni, "transformaţi" în asistenţi medicali de o şcoală din România. Nu au mers niciodată la cursuri şi nici nu ştiu limba

Cel puţin 11 italieni au primit diplome de asistenţi medicali de la o şcoală post-liceală din Mureş, chiar dacă nu vorbesc româneşte şi nu fost niciodată la cursuri. La dolce vita a fost întreruptă de poliţişti, care au descoperit reţeaua şi au făcut astăzi mai multe percheziţii. Anchetatorii bănuiesc cine ar fi capul bandei şi vor să afle acum cu cât se vindeau diplomele nemeritate. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 19.02.2024, 19:28

Vezi și

Percheziţiile au început la Şcoala Postliceală Sanitară Eugen Nicoară, din Reghin. De acolo ar fi obţinut cei 11 italieni diplome de asistenţi medicali fără să facă nicio zi de cursuri.

Alex Prunean, reporter Observator: Fabrica de diplome a funcţionat cinci ani, timp în care nicio autoritate nu şi-a dat seama de escrocherie. Anchetatorii spun că studenţii italieni care nu se prezentau niciodată la cursuri sau la practică, nici măcar nu vorbeau limba română. Deşi la şcoala respectivă nu exista linie de studiu într-o altă limbă.

Poliţiştii au descoperit o adevărată reţea care vindea diplome de asistent

Capul grupării ar fi un cetăţean italian, spun anchetatorii, iar actele nemeritate erau eliberate cu ajutorul conducerii şcolii şi a mai multor profesori. În schemă era implicat şi un angajat al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști Mureş - el era cel care semna dreptul de liberă practică pentru elevii fictivi. Firul anchetei duce şi spre Inspectoratul Școlar Mureș. Şi acolo au fost alte percheziţii astăzi, dar şefa instituţiei spune că nu ştie nimic despre investigaţie. 

Pe acelaşi subiect

Paula Dărăban, inspector şcolar general Mureş: Cei care fac ancheta sunt aici şi nu mi-au comunicat absolut nimic. 

Paula Dărăban, inspector şcolar general Mureş: Nici nu mi s-a adus la cunoştinţă, nici nu mi s-a prezentat mandatul de percheziţie, nimic, nimic.

Italianul bănuit că ar fi înfiinţat gruparea a fost chemat la audieri

Doi angajaţi de la Inspectoratul Şcolar Mureş au fost chemaţi de poliţişti la audieri. La fel şi un reprezentant al Ordinului Asistenţilor medicali. Vor mai da explicaţii italianul bănuit că a înfiinţat gruparea, directorul, secretarul şcolii şi mai mulţi elevi italieni din Reghin. 

Diplomele obţinute în România pot fi folosite în toate ţările din Uniunea Europeană, dar unele sunt luate ilegal. În 2018, o investigaţie jurnalistică a arătat că în Suedia lucrau asistenţi medicali, absolvenţi ai unor şcoli româneşti, care îşi cumpăraseră actele de studii cu 21.000 de euro, fără să fi fost la cursuri.

Cinci şcoli postliceale care vindeau diplome de asistenţi medicali elevilor au fost date atunci în vileag. Una dintre ele funcţiona tot în Mureş.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

De unde vă faceţi cel mai des aprovizionarea cu verdeţuri şi legume?

Observator » Evenimente » Italieni, "transformaţi" în asistenţi medicali de o şcoală din România. Nu au mers niciodată la cursuri şi nici nu ştiu limba