Antena Meniu Search
x

Iulian Gherguț, românul răpit în Africa acum 8 ani, a fost eliberat şi a ajuns în ţară. A fost luat ostatic în Burkina Faso

Iulian Gherguț, un român răpit în Africa, a fost eliberat după 8 ani. Iulian Gherguț a fost luat ostatic în Burkina Faso în 2015. Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că a fost adus în ţară. 

de Redactia Observator

la 09.08.2023, 16:51

Iulian Gherguț, românul răpit în Africa, acum 8 ani, a fost eliberat şi a ajuns în ţară. A fost luat ostatic în Burkina Faso
Iulian Gherguț - Profimedia

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat miercuri că Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso, a fost eliberat și se află, la acest moment, în siguranță, pe teritoriul României. MAE precizează că rezultatul acțiunii finalizate prin aducerea în țară a cetățeanului român Iulian Gherguț este rezultatul muncii depuse de către toate instituțiile din cadrul Celulei de criză interinstituțională, care au efectuat demersuri permanente pentru eliberarea cetățeanului român, pe toate palierele și canalele politico- diplomatice.

Ministerul Afacerilor Externe folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri, în numele autorităților române, tuturor partenerilor externi, în mod special autorităților marocane, pentru sprijinul important acordat în vederea soluționării acestui caz extrem de complicat.

Cine este Iulian Gherguț

Originar din Neamț, Iulian Gherguț, a fost luat ostatic de o grupare islamistă şi a fost ţinut captiv de teroriștii din Al Qaida Maghreb. Pe 4 aprilie 2015, Iulian Gherguț, lucra la paza unei mine de mangan, a miliardarului Frank Timiș. Românul a căzut într-o ambuscadă a unui comando islamist. Șoferul și paznicul care îl însoţeau au fost răniți, iar românul a fost luat ostatic. Răpitorii ar fi crezut că au luat prizonier un cetățean francez.

Pe acelaşi subiect

Gherguț a fost dus în Mali, țară care, în ciuda intervenției militare franceze din 2013 - 2014, a rămas un fief al grupărilor islamiste. Pe 19 mai, într-un mesaj audio transmis agenției de știri din Mauritania Al-Akhbar Info, gruparea teroristă Al-Mourabitoun anunța că Iulian Gherguț este în mâinile sale. 

Klaus Iohannis: Salut eliberarea cetăţeanului român răpit în Burkina Faso!

Preşedintele Iohannis a salutat eliberarea lui Iulian Gherguţ. Şeful statului a felicitat instituţiile române pentru eforturile constante în acest demers şi a mulţumit partenerilor externi care au sprijinit autorităţile din România în această acţiune.

"Salut eliberarea cetăţeanului român răpit în Burkina Faso! Felicitări tuturor instituţiilor române implicate pentru eforturile permanente şi mulţumiri partenerilor externi care ne-au sprijinit în acest demers dificil", a scris Klaus Iohannis, miercuri, pe Twitter.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Iulian Gherguț, românul răpit în Africa acum 8 ani, a fost eliberat şi a ajuns în ţară. A fost luat ostatic în Burkina Faso