Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Românul Iulian Gherguț, de 3 ani și jumătate ostatic la Al Qaida, în Africa

Se împlinesc 3 ani şi jumătate de când Iulian Gherguț a fost luat ostatic, în Burkina Faso, de o grupare islamistă. Românul originar din Neamț este, în continuare, captiv al teroriștilor din Al Qaida Maghreb, iar de mai bine de un an nu se mai știe nimic de el.

de Redactia Observator

la 04.09.2018 , 08:59

Se împlinesc 3 ani şi jumătate de când Iulian Gherguț a fost luat ostatic, în Burkina Faso, de o grupare islamistă. Românul originar din Neamț este, în continuare, captiv al teroriștilor din Al Qaida Maghreb, iar de mai bine de un an nu se mai știe nimic de el.

Pe 14 iunie, Al Qaida Maghreb a difuzat o înregistrare video cu două călugărițe pe care le ține în captivitate. Franțuzoaica Sophie Petronin și columbianca Gloria Cecilia Navaraez au fost luate ostatice în urma a două incidente din 2016. Dintre ostaticii ținuți de gruparea teroristă africană, unul dintre cel mai vechi este românul Iulian Gherguț, care face 3 ani și jumătate de captivitate. Românul, originar din satul Traian, comuna Sâmbăoani, județul Neamț, are 41 de ani.

Cum a fost răpit Iulian Gherguț

Articolul continuă după reclamă

Pe 4 aprilie 2015, Iulian Gherguț, care lucra la paza unei mine din nordul Burkinei Faso, se afla în patrulă. Mina de la Tambao se afla, de asemenea, sub controlul unui român, miliardarul Frak Timiș.

Însărcinat cu paza, Iulian Gherguț a patrulat într-o mașină de teren, alături de un jandarm local și de un șofer. Mica patrulă a căzut într-o ambuscadă a unui comandou islamist

Mașina din care a fost răpit Iulian Gherguț

Șoferul și jandarmul au fost răniți, iar românul a fost luat ostatic. Informațiile din acea perioadă indicau că răpitorii au crezut că au luat prizonier un cetățean francez.

Iulian Gherguț la mina din Tambao

La nivel global, răpirea lui Gherguț a fost anunțată atunci de agenția Reuters. Știrea a fost un șoc nu doar în România, ci și în Burkina Faso, țară care, în ciuda conflictelor politice, experimentase foarte puține incidente provocate de militanți islamiști, care erau mult mai activi în țările vecine, Mali și Niger.

Prima revendicare a răpitorilor românului

Iulian Gherguț a fost dus de cei care l-au răpit în Mali, țară care, în ciuda intervenției militare franceze din 2013 - 2014, a rămas un fief al grupărilor islamiste.

A mai trecut însă o lună până când răpitorii și-au dezvăluit identitatea și intențiile. Pe 19 mai, într-un mesaj audio transmis agenției de știri din Mauritania Al-Akhbar Info, gruparea teroristă Al-Mourabitoun anunța că Iulian Gherguț este în mâinile sale. Guvernul român era avertizat că poartă responsabilitatea pentru soarta ostaticului, ”dacă întârzie să profite de ocazia oferită pentru a-l elibera”.

Gherguț, ostaticul unei grupări teroriste sfâșiate de lupte interne

Autorul mesajului audio era Adnan Abu Walid al-Sahraoui, un militant islamist care, cu doar o zi înainte de acest mesaj, s-a proclamat liderul grupării Al Mourabitun și a jurat credință liderului ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi. Declarația sa a provocat însă nemulțumire în rândurilel mișcării teroriste, în sânul căreia exista o facțiune apropiată de gruparea rivală Statului Islamic, Al Qaida.

Al Sahraoui într-un reportaj făcut de Al Jazeera

În al-Mourabitun a izbucnit astfel un conflict deschis între facțiunea pro-al Qaida și facțiunea pro-ISIS. Pe 14 iunie 2015, al Sahraoui a fost grav rănit într-o ambuscadă. Conflictul a fost câștigat de facțiunea pro-al Qaida, condusă de un celebru terorist african, Mokhtar Belmokhtar, supranumit și Chiorul, responsabil pentru atacul sângeros din 2013 de la platforma petrolieră algeriană In Amenas, în care au murit și 2 români. El s-a proclamat lider al grupării Al Mourabiun în iulie 2015.

Mokhtar Belmokhtar într-o declarație video

Primul mesaj video cu ostaticul român

În perioada războiului intern din gruparea Al Mourabitun, nu este clar ce s-a întâmplat cu Iulian Gherguț. Primul semn despre român apare abia la o lună după conflict, în 29 august 2015, când a fost difuzată pe Internet prima înregistrare video cu românul.

Iulian Gherguț purta haine islamice și barbă în stil musulman, semn că în captivitate a fost obligat să trăiască inclusiv după regulile religioase ale răpitorilor. Scena a fost filmată în deșert, în fața unei mașini acoperite de o prelată, românul având în spate 3 militanți islamiști înarmați. Gherguț spune că momentul filmării a fost pe 18 august.

”Cer familiei mele să mă ajute pentru a mă face să ies de aici cât mai repede cu putinţă. O salut pe mama, Cecilia, îl salut pe tatăl meu, George. Cer directorului societăţii mele, Pan Afrique, domnul Souleyman, şi guvernelor din Burkina Faso şi România, să facă tot posibilul ca să fiu eliberat cât mai repede cu putinţă şi să ajute la negocieri, este mesajul românului, în înregistrare.

Românul Iulian Gherguț transmite mesajul în primul video

Al Mourabitun se alătură oficial Al Qaida Maghreb

Videoul este făcut de Al-Ribat, divizia media a grupării Al Mourabitun. Nu este clar dacă în acel moment Gherguț mai era captivul facțiunii pro-ISIS, condusă de Abu Adnan Walid al-Sahraoui sau de facțiunea pro al-Qaida, condusă de Mokhtar Belmokhtar.

Ca logo al videoului cu românul apare însă și steagul negru cu Shahada al rețelei Al Qaida.

Oficial însă, gruparea Al Mourabitun condusă de Belmokhtar se alătură Al Qaida Maghreb pe 4 decembrie 2015.

Al doilea video cu Iulian Gherguț

Pe 30 septembrie 2016, la mai bine de un an de la ultimul video, apare pe internet o nouă înregistrare cu românul. Iulian Gherguț este auzit spunând că a fost filmat cu câteva zile înainte, pe 21 septembrie.  El lansează un nou mesaj, similar celui din 2015.

”Cer familiei mele, in special tatalui meu George, mamei mele Cecilia, sotiei mele Mihaela si tuturor fratilor mei si surorilor mele sa gaseasca o solutie, impreuna cu Guvernul Romaniei, pentru a ma elibera! Va spun ca ma gandesc mereu la voi!”, spune Gherguț.

Iulian Gherguț în cel de-al doilea video al teroriștilor

Înregistrarea poartă logoul Al Andalus Media, divizia de știri a Grupării Al Qaida Maghreb, o dovadă clară că, de această dată, Gherguț era în mâinile acestei rețele.

Al treilea video cu Gherguț

Pe 2 martie 2017, adjunctul Al Mourabitun, Iyad Ag Ghaly, anunța că gruparea sa, împreună cu alte grupuri teroriste din cadrul Al Qaida Maghreb s-au unit și au format organizația Nusrat al-Islam, care este, practic, ramura Al Qaida în Mali.

Pe 2 iulie 2017, această grupare difuzează pe Internet o înregistrare video cu 6 ostatici pe care îi deținea, între care și Iulian Gherguț. În imagini, el lansează al treilea apel de ajutor către guvernul român și familia din Neamț.

Românul transmite mesajul în al treilea video

Românul poartă și în acest video haine islamice, iar barba, de asemenea, e în stil musulman, mai lungă însă față de precedentele apariții.

Iulian Gherguț în cele 3 videouri difuzate de islamiști

În video, alături de Gherguț, mai apar sud-africanul Stephen McGown, răpit în 2011, chirurgul Arthur Kenneth Elliott, de asemenea, australian, răpit în ianuarie 2015, călugărițele Sophie Petronin din Franța și Gloria Cecilia Navaraez, din Columbia, răpite în 2016 și misionara elvețiană Beatrice Stockly, răpită tot în 2016, dar pentru a doua oară de teroriști. Înregistrarea are 16 minute și 50 de secunde, iar fiecare ostatic are un mesaj.

Mai bine de un an fără vești de la Iulian Gherguț

După înregistrarea din 2017, Iulian Gherguț nu a mai transmis niciun mesaj video ori audio. Sunt însă vești încurajatoare. În august 2017, australianul Stephen McGown a fost eliberat de Al Qaida Mali, semn că se poate obține un deznodământ similar și cu ceilalți ostatici ai grupării. El a fost pus în libertate însă după 6 ani de captivitate.

Stephen McGown transmite un mesaj într-o înregistrare video

Soția chirurgului Elliot, care a fost și ea răpită odată cu soțul său, în ianuarie 2015, a fost eliberată după un an și o lună, în februarie 2016.

Arthur Elliot într-un video al răpitorilor

Arthur Elliot a rămas însă în captivitate și e cel mai vechi ostatic străin al grupării, fiind prizonier de 3 ani și 9 luni. Ca durată a captivității, al doilea este Iulian Gherguț, cu 3 ani și 6 luni de captivitate.

Sophie Petronin într-un video difuzat de Al Qaida Mali

Cel mai nou mesaj de la ostaticii străini este cel din iunie 2018, al călugărițelor Sophie Petronin și Gloria Cecilia Navaraez.

Poziția României în cazul Gherguț

De la răpirea românului, o celulă de criză a fost înființată la Ministerul de Externe. Autoritățile române au intrat în contact cu Guvernele din Burkina Faso și cu misiunile miltare din Sahel ale Franței și Statelor Unite.

MAE a transmis, de asemenea, că este în legătură și cu autoritățile din țările din care provin ceilalți 4 ostatici străini aflați, în prezent, în mâinile Al Qaida Mali, alături de Gherguț.

Pe 19 iunie 2018, Ministrul de Externe din Burkina Faso a venit la București, unde a fost primit de omologul său, Teodor Meleșcanu.

”Avem discuţii permanente cu vecinii noştri din Mali, Nigeria, Algeria pentru a căuta mijloace, pentru a găsi o soluţie, o ieşire din această situaţie care este foarte dificilă”, a spus ministrul Alpha Barry, la conferința de presă comună cu Meleșcanu.

O zi mai târziu, pe 20 iunie, ministrul român de externe a declarat în Parlament că Iulian Gherguț nu se află în Burkina Faso, ci este ținut în captivitate în Mali.

Al doilea român ostatic în Africa

La 3 ani după răpirea lui Gherguț, un alt român a fost luat ostatic în Africa, dar în Libia. Inginerul a fost luat prizonier pe 14 iulie 2018, la o exploatație petrolieră unde era angajat. Trei libieni au mai fost luați atunci ostatici, dar doi au fost eliberați ulterior.

Inginerul român răpit în Libia în video

Românul și libianul rămas, de asemenea, captiv, au apărut într-un video postat pe Internet pe 27 august de răpitori. În filmare, cei doi cer ajutor guvernelor pentru eliberarea lor.

Cronologia răpirii lui Iulian Gherguț

4 aprilie 2015: Iulian Gherguț e răpit de gruparea Al Mourabitun din Burkina Faso, de la mina din Tambao, care aparține miliardarului român Frank Timiș

18 mai 2015: Adnan Abou Walid Al-Sahraoui, unul dintre liderii lui al-Mourabitun, anunță că gruparea e afiliată ISIS

19 mai 2015: Adnane Abou Walid Al-Sahraoui, unul dintre liderii lui al-Mourabitun, revendică răpirea lui Iulian Gherguț

14 iunie 2015: Al Sahraoui e grav rănit într-o ambuscadă, iar 14 dintre oamenii săi sunt uciși

21 iulie 2015: Mokhtar Belmokhtar, rivalul lui Al Sahraoui, se proclamă liderul Al Mourabitun și anunță că gruparea e afiliată Al Qaida Maghreb

29 august 2015: E postat pe internet primul video cu Iulian Gherguț, în care românul cere ajutorul Guvernului de la București

30 septembrie 2016: a doua înregistrare video cu Iulian Gherguț, produsă de divizia media a Al Qaida Maghreb, în care românul cere din nou ajutorul guvernului de la București

2 martie 2017: Al Mourabitun și alte grupuri din Al Qaida Maghreb se unesc și formează Nusrat al-Islam. Organizația teroristă e considerată ramura Al Qaida în Mali.

2 iulie 2017: Al treilea video cu Iulian Gherguț. El apare într-o filmare alături de alți 5 ostatici ai grupării Al Qaida Maghreb.

20 iunie 2018: Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu spune că românul nu mai e în Burkina Faso, ci este ținut ostatic în Mali.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Evenimente » Românul Iulian Gherguț, de 3 ani și jumătate ostatic la Al Qaida, în Africa