Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis: "CCR are obligaţia de a revizui decizia în cazul Kovesi, ca urmare a hotărârii CEDO"

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că CCR are obligația de a revizui decizia în cazul Kovesi, ca urmare a hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 05.05.2020, 16:34

Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis la o declarație de presă susținută marți, 5 mai 2020 - captură video Administrația Prezidențială
  • Președintele României vrea o reformă a CCR
  • Klaus Iohannis: "O asemenea decizie a CEDO nu poate rămâne fără consecinţe"

"CEDO a decis că doamnnei Kovesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale în urma deciziei CCR de revocare a sa de la DNA: Drepturile fundamentale ale omiului depăşesc frontiera unui stat (...) Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat, CCR a decis revocarea sa din funcţie la propunerea unui ministru al Justiţiei de foarte tristă amintire. O asemenea decizie a CEDO nu poate rămâne fără consecinţe. Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate, este şi mai afectată. CCR face parte din ansamblul autorităţilor române şi este obligată de a respecta Constituţia", a afimat șeful statului.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Hotărărea CEDO ne arată cât de necesară este nevoie de o reformă la nivelul acestei instituţii. Parlamentul actual, dominat de partidul care a patronat revocarea doamnei Kovesi, a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetăţenilor. (...)  PSD a orchestrat comisii peste comisii de anchetă menite să discrediteze pe toţi cei care au vrut să-i împiedice....(...) Nu mă îndoiesc că românii vor sancţiona prin vot PSD pentru aceste acţiuni extrem de grave", a declarat preşedintele.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Klaus Iohannis: "CCR are obligaţia de a revizui decizia în cazul Kovesi, ca urmare a hotărârii CEDO"