Video "La revedere, tabără dragă!" Taberele de stat, cândva o adevărată atracție pentru copii, au devenit istorie în Brașov
Taberele pot fi plătite de acum şi cu voucherele de vacanţă ale părinţilor, potrivit unui proiect care a trecut de parlament. Doar că multe din tabere de stat în care altădată s-au distrat mii de copii sunt în ruină. Curţile sunt pline de bălării, iar din clădiri s-a furat tot fierul şi lemnul. Alternativa de distracţie în vacanţă sunt taberele private.
Ne aflăm în Valea Timișului, între munții Postăvarul și Piatra Mare. O zonă de vis, cu un farmec aparte. Aici, călcăm pragul fostei tabere școlare. Tot ce a fost țeavă metalică a dispărut. Până și dușumeaua din lemn a fost furată.
O istorie deja apusă
Claudiu Loghin, reporter Observator: Uite, aici era un pridvor foarte frumos către sud expus. Asta era sala de mese. Mergem mai departe. Am intrat într-o sală foarte mare de unde s-a furat şi duşumeaua. Ăsta era holul principal cu casa scărilor. Uite cum arată. Asta era bucătăria. Uite, s-a păstrat faianţa. Aici sunt crescuţi nişte copăcei direct în tencuială. Şi mai jos pe balconul ăsta a apărut un copac şi mai mare.
În județul Brașov au existat zece tabere școlare de stat. Niciuna nu mai funcţionează astăzi.
Femeie: Veneau copiii două săptămâni. Făceau focul de tabără. Frumos a fost! Flori peste tot. Nu erau bălării, nu era aşa ceva aici niciodată.
O altă soluţie ar fi taberele private. Dar, la preţuri mai mari.
Silviu Blan, organizator tabere private: Undeva la 1.800 - 1900 de lei, 5 nopţi de cazare, 6 zile în care intră toate activităţile.
O altă variantă ar fi implicarea autorităților locale care încearcă de mai bine de cinci ani să salveze trei din cele zece foste tabere școlare din zonă.
Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov: Municipalitatea a primit trei clădiri. Din păcate, la momentul acela am primit doar clădirea, fără a primi şi terenul aferent. De atunci ne-am chinuit să rezolvăm această problemă. Suntem în faza finală. Actele sunt deja depuse la ocpi. După ce rezolvăm această etapă, vor intra spre aprobare la Consiliul local Predeal şi sperăm ca după aceea să putem să demarăm lucrările de reabilitare.
Nu există un termen la care taberele ar putea fi din nou funcționale. Direcţia Judeţeană de Sport Braşov dă vina pe dezorganizarea din Minister pentru lipsa fondurilor.
"În prezent, începând de la finele anului 2021, Ministerul Tineretului și Sportului se află în reorganizare, prin crearea a două noi ministere: Ministerul Sportului și Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Instituțiile din subordine nou înființate, respectiv Direcția Județeană de Sport Brașov și Direcția Județeană pentru Familie și Tineret Brașov nu au devenit încă funcționale, cea din urmă neavând un buget alocat la acest moment." sursa: Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Brașov.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰