Antena Meniu Search
x

Video Larva de gândac (mealworm), aprobată în UE ca hrană pentru om. Viermele e bogat în proteine, grăsimi și fibre

Mealworms - larvele de gândaci - s-ar putea găsi în curând în mâncărurile din Europa. Larva a devenit prima insectă aprobată în regiune ca hrană pentru om.

Cristian Ionescu
de Cristian Ionescu

la 14.01.2021, 19:36

Mealworms, anunțați ca hrană pentru om în UE - Profimedia Images

Mâncarea vie pentru animalele de companie, bună și pentru consum uman

Decizia Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) pregătește calea pentru ca vietățile să fie utilizate întregi sau uscate în curry și alte rețete și ca făină pentru a face biscuiți, paste și pâine, scrie Reuters.

În ciuda numelui lor, mealworms sunt mai mult larve de gândaci decât viermi și sunt deja folosiți în Europa ca ingredient pentru hrana animalelor de companie.

Bogate în proteine, grăsimi și fibre, acestea vor fi probabil primele dintre numeroasele insecte care vor apărea pe mesele europene în următorii ani, a declarat pentru Reuters chimistul EFSA și omul de știință alimentar Ermolaos Ververis.

Viermii de masă au fost primele insecte pe care agenția UE le-a evaluat în baza unui regulament privind "alimentele noi", declanșând un val de aplicații similare.

Insectele sunt mâncare, deja, în alte părți ale lumii

Oamenii din o mare parte a lumii - inclusiv părți din Africa, Australia și Noua Zeelandă - au deja posibilitatea de a consuma feluri de mâncare cu insecte, cum ar fi faimoșii burgeri cu greieri, iar, odată ce Comisia Europeană ratifică aprobarea ESFA, Europa se va alătura acestor țări.

Cu toate acestea, unii sociologi cred că barierele psihologice deosebit de puternice în Europa vor avea o influență importantă și că va trece ceva timp până când viermii galbeni vor începe să fie cumpărați de pe rafturile supermarketurilor.

"Există motive cognitive derivate din experiențele noastre sociale și culturale. Gândul de a mânca insecte este respingător pentru mulți europeni. Cu timpul și expunerea, astfel de atitudini se pot schimba​", a spus Giovanni Sogari, cercetător social și de consum la Universitatea din Parma, în Italia.

EFSA a declarat că a primit 156 de cereri de evaluare a siguranței „alimentelor noi” începând cu 2018, acoperind totul, de la alimente derivate din alge până la o serie de specii de insecte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Larva de gândac (mealworm), aprobată în UE ca hrană pentru om. Viermele e bogat în proteine, grăsimi și fibre