Laura, femeia-pompier care înfruntă pericolul misiunii cot la cot cu colegii bărbați
În prezent, din aproape 25 de mii de pompieri, în teren, doar 32 sunt femei. Una dintre ele este Laura Iancu. Ea ne-a demonstrat că o femeie, dacă vrea, poate să facă orice-şi doreşte.
Putere, curaj, devotament. Femei sau bărbaţi - focul sau accidentele nu fac diferenţa. Aşa că pompierii îşi deschid porţile pentru femei. Din ianuarie, anul viitor, tinerele care vor o carieră de salvator în echipaje de descarcerare sau stingere se pot înscrie la Şcoală. În prezent, din aproape 25 de mii de pompieri, în teren, doar 32 sunt femei. Una dintre ele este Laura Iancu. Ea ne-a demonstrat că o femeie, dacă vrea, poate să facă orice-şi doreşte.
Pompier, paramedic şi mamă. Plutonier major Laura Iancu îmbracă zilnic o uniformă croită în special pentru bărbaţi. Sunt doar 32 de femei în România care intră în foc pentru a salva vieţi. Iar meseria i se potriveşte mănuşă.
O casă cu trei camere. La etaj a pornit un incendiu violent. Laura este în prima linie a dispozitivului de pompieri. 30 de kilograme are echipamentul complet: combinezonul, casca, butelia de aer şi bocancii. Adrenalina te face să uiţi că le ai.
Flăcările au câţiva metri înălţime. Intervenţia trebuie să fie rapidă. Pentru asta e nevoie de întreaga echipă. Temperatura e insuportabilă. Ajunge la trei sute de grade. Prentru a surprinde intervenţia, a trebuit să păstrez distanţa, altfel, camera de filmat s-ar fi topit.
- Azil al groazei, descoperit în Bacău de ANPC. Zeci de bătrâni primeau mâncare expirată de luni de zile
- Un minor de 15 ani s-a urcat la volanul unei maşini şi a provocat un accident grav, în Constanţa. A fost găsit...
- Rezultate LOTO 6/49 duminică 16 februarie 2025, ora 18:50. Numerele câştigătoare la loto azi
- Eurostat: România este codaşa Uniunii Europene la educaţia digitală. Care sunt cauzele
- Cutremur azi în România. Un seism de 3,6 pe scara Richter s-a produs în Vrancea
Intervenţia se face în genunchi. Pentru că e mult fum şi numai de la nivelul podelei poţi vedea ceva prin masca de oxigen. Nimeni nu pleacă până nu s-a stins şi ultima scânteie. Retragerea se face.tot în genunchi. Afară, simţi că ţi-a luat foc pielea. Echipamentul e ud şi atârnă şi mai greu. Chiar şi aşa, un singur membru al echipei e epuizat.
Acesta a fost doar un exerciţiu, dar viaţa de pompier nu e uşoară. Femeie sau bărbat, focul nu face diferenţa. "Plecăm toţi, ne întoarcem toţi!" Este deviza misiunilor de salvare.
Uneori, nu e timp să-ţi tragi sufletul. După un caz, sună alarma pentru un altul.
Laura este singura femeie-pompier din Braşov. În unitatea ei, lucrează cu 125 de bărbaţi. Toţi pentru unul, unul pentru toţi!
Cea mai grea misiune pentru Laura?
Laura este soţie şi mamă. Are doi copii, Sara şi David. După fiecare misiune, bună, rea. ei sunt cei care-i aduc alinarea.
Din ianuarie, anul viitor, orice tânără poate să intre în detaşamentele pompierilor operativi din ţară. Cu câteva condiţii însă: fără antecedente penale, cu diplomă de bacalaureat, să aibă între 18 şi 27 de ani şi să fie apte fizic şi psihologic. Şi mai e ceva.
La finalul zilei misiunile îndeplinite se sărbătoresc cu zâmbetul pe buze.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰