Le ai în portofel, dar te-ai gândit vreodată care a fost prima? Istoria zbuciumată a BANCNOTELOR
Bancnotele sunt, în ziua de astăzi, un lucru banal! Dar câţi ştiu istoria banilor de hârtie?
Bancnotele sunt, în ziua de astăzi, un lucru banal! Dar câţi ştiu istoria banilor de hârtie?
În diverse epoci şi în diverse colţuri ale lumii s-au folosit “monede” care variază de la bovine, scoici, pene, orez, dinţi de balenă, ouă, până la ţigări, ruj sau bucăţi de cablu. Istoria monedei metalice ne duce înapoi în antichitate, iar chinezii au inventat banii de hârtie în timpul dinastiei Tâng, în secolul al 7-lea p.Hr.
Până la Renaştere bancherii europeni deja încep să ţină la păstrare aurul şi argintul clienţilor, eliberând chitanţe ce promiteau transformarea acestora în bani gheaţã la comandă. Aceste note cu valoare comercialã erau foarte utile în tranzacţii, facilitând relaţiile între negustori.
Johan Palmstruch, "inventatorul" bancnotelor
Primele bancnote în adevăratul sens al cuvântului, au fost puse în circulaţie de către banca Suediei. Banca a fost înfiinţata în 1657 de către Johan Palmstruch în strânsă colaborare cu regalitatea care încasa jumătate din profituri.
Palmstruch a fost cel care a venit cu propunerea unor "kreditivsedlar" sau certificate de garanţie are să înlocuiască masivele şi incomodele monede de aramă.
Cunoscute drept palmstrucheri, notele erau tipărite pe hârtie groasă, albă, cu filigran şi purtau sigiliul bãncii şi opt semnături în frunte cu cea a lui Palmstruch ca marca de încredere. Aveau valori fixe şi oricui deţinea aşa ceva i se promitea plata de cãtre bancă. Se întâmpla în 1661!
Din nefericire, Palmstruch a emis mult prea multe bancnote, nedispunând de suficient aur şi argint care să compenseze. Banca a dat faliment, el a fost judecat şi trimis la închisoare, unde a murit în 1671.
Astăzi, la mai bine de 350 de ani de la tipărirea primei bancnote, Suedia vrea să renunţe la cash, iar motivele sunt multe şi întemeiate. De exemplu, Asociaţia Băncilor din Suedia spune că eliminarea banilor lichizi din economie a început deja să aibă un impact asupra numărului de infracţiuni. Jafurile de la bănci s-au redus de la 110, în 2008, la 16, în 2011, cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani.
De asemenea, furturile din mijloacele de transport au scăzut.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰