Antena Meniu Search
x

Video Legea care permite construirea hidrocentralelor în ariile protejate, promulgată de Iohannis. Șantierele blocate, declarate vitale pentru securitatea națională

Nouă hidrocentrale ar putea fi ridicate în arii naturale protejate. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care permite continuarea investiţiilor deja demarate. Unele au fost blocate de ani buni în instanţă de activiştii de mediu. Şantierele vor fi redeschise pentru că hidrocentralele au fost declarate vitale pentru securitatea naţională. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 14.11.2023, 10:20

Vezi și

Pe lista celor nouă investiții se află și două hidrocentrale construite în Defileul Jiului, care este arie naturală protejată. Salba de centrale pe apă a înghițit deja peste 170 de milioane de euro.

Diana Speretoiu: reporter Observator: "Hidrocentralele Dumitra și Bumbești, care se află în Defileul Jiului, sunt două proiecte care ar putea fi deblocate odată cu promulgarea acestei legi.Deși investițiile sunt aproape gata, n-au apucat să fie puse în funcțiune, pentru că lucrările au fost abandonate încă din 2017."

În cel mai optimist scenariu, șantierele ar putea fi redeschise la începutul anului viitor. Odată gata, centralale ar putea aprinde becul în 200.000 de case.

Cosmin Popescu: preşedintele Consiliului Judeţean Gorj: "Amenajarea Bumbeşti – Livezeni este de importanţă strategică. Deja Hidroelectrica a contractat firma care trebuie să facă studiul de impact. Este în linie dreaptă."

Hidrocentrale contruite și în ariile protejate

Legea promulgată acum permite continuarea lucrărilor chiar și în zone protejate, cum ar fi Parcul Național Defileul Jiului.

 Claudiu Manta, deputat: "Cei de la Hidroelectrica au bugetat aceste cheltuieli și sper ca lucrările să se finalizeze. Ceea ce este important e că iată, procedurile acestea birocratice corectează o anomalie. Ne-au trebuit aproape  şase ani ca să reușim să punem pe primul loc securitatea energetică a României."

De cealaltă parte, activiștii de mediu amenință că vor sesiza Comisia Europeană pentru că peste 20 de arii protejate riscă să aibă de suferit din cauza acestor investiții. 

Cătălina Rădescu: avocată Bankwatch: "Pentru că se distruge patrimoniul natural al României de care trebuie să avem grijă în egală măsură. La Defileul Jiului se face evaluarea de mediu numai pe lucrările rămase de executat şi odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, probabil că o să le abandoneze de tot şi n-o să mai facă niciun fel de evaluare de mediu."

Diana Speretoiu: reporter Observator: "Amenajarea hidroenergetică de pe râul Jiu a început în 2003. Cu trei înainte ca această zonă să devină arie naturală protejată. Proiectul  prevedea captarea râului și devierea acestuia prin conducte, dar organizațiile de mediu atrag atenția că debitul nu mai este la fel de mare ca atunci când s-a proiectat această investiție, astfel că aceasta riscă să nu fie rentabilă."

Șantierele au fost închise în Defileul Jiului încă din 2017, iar lucrările deja executate riscă să se degradeze.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Evenimente » Legea care permite construirea hidrocentralelor în ariile protejate, promulgată de Iohannis. Șantierele blocate, declarate vitale pentru securitatea națională