Antena Meniu Search
x

Video Liderii rețelei de sclavi din Maramureș ar deține un munte întreg. Pentru unii dintre bolnavii pe care îi exploatau luau bani de la stat

Capii reţelei de sclavi din Maramureş care a exploatat mai mulţi bolnavi cu afecţiuni psihice au fost reţinuţi. Ancheta DIICOT a scos la iveală că reţeaua se folosea de oameni cu dizabilităţi, aduşi tocmai din Vrancea. Victimele erau puse să muncească la o stână, dar şi în ferme şi pensiuni care ar aparţine aceluiaşi individ. Într-o stare de teroare. Ca să se asigure că bolnavii nu au scăpare, li se luau actele şi erau umiliţi. Mai mult, ancheta a arătat că pentru că unii dintre bolnavi, cei care-i aveau în grijă luau bani de la stat ca însoţitori personali.

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 11.05.2023, 13:33

O stână din munţi, ferită de ochii lumii. Aici munceau în condiţii greu de imaginat şapte suflete. Barăci insalubre, paturi improvizate într-o stare deplorabilă de mizerie, chiuvete pline de gunoaie şi mâncare făcută în oale pline de rugină. Sunt doar câteva dintre imaginile unui film de coşmar. Bolnavii au fost luați dintr-un centru de îngijire dedicat persoanelor cu afecţiuni psihice din Vrancea și exploatați fără milă. Bărbaţii erau ameninţaţi, bătuţi şi umiliţi, spun surse din anchetă.

Cristina Filip, reporter Obserator: Ar fi fost duse acolo chiar de către directorul centrului care s-ar fi împrietenit cu patronul pensiunii în timpul unor concedii. Oamenilor li s-a promis că vor fi agajaţi şi vor fi plătiţi. În realitate însă au ajuns sclavi. 

Bolnavi cu afecțiuni psihice, sclavi la stână

Reţeaua care exploata persoanele cu dizabilităţi ar fi fost monitorizată aproximativ un an și jumătate. Mai multe persoane din Borșa au făcut sesizări, iar DIICOT-ul a intrat pe fir. Aşa s-a descoperit că bolnavii munceau fără să fie plătiţi.

Pe acelaşi subiect

Ion Sorin Timiș, primar Borșa: Două dintre persoane erau monitorizate de către primărie, fiind  beneficiare de ajutor social. Încă trei persoane care se aflau acolo în îngrijire erau monitorizate în ultimul an de către Serviciul de Asistenţă Socială Se pare că mai existau încă două persoane de care Serviciul de Asistenţă Socială nu ştia pentru că nu au fost niciodată informaţi că acele persoane se află în îngrijire.

Sclavi în ferme şi pensiuni din Maramureș

Ionela Cozma, IPJ Maramureș: Ar fi fost recrutate prin inducere în eroare, profitând de starea vădită de vulnerabilitate şi ulterior transportate în vederea exploatării prin muncă în cadrul unor pensiuni, gospodării şi ferme din județul Maramureș.

În urma perchezițiilor, liderul rețelei a ajuns la audieri la sediul DIICOT Maramureș. Acolo au ajuns și soția, dar și o altă femeie din familie. 

Iulia Pintea, avocată: Nu dorim să facem nicio declaraţie. Vă vom comunica ulterior toate deciziile pe care le vom lua cu privire la acest dosar.

În total, 14 persoane au fost audiate în urma perchezițiilor efectuate în Maramureș și Vrancea. Cei șapte bărbați exploatați au fost cazați într-un centru social.

Liderii rețelei de sclavi ar deține un munte întreg

Ancheta a arătat că pentru că unii dintre bolnavi, cei care-i aveau în grijă luau bani de la stat ca însoţitori personali. Patru suspecţi au fost deja reţinuţi. Ei urmează să fie prezentați în fața instanței cu propunere de arestare preventivă. Acuzațiile ce li se aduc sunt de trafic de persoane și supunere la muncă forțată obligatorie.

Investigația este la început și pare a fi una amplă, iar asta pentru că liderii rețelei ar avea mai multe afaceri. De altfel, aceștia sunt cunoscuți în zonă ca deținătorii unui munte. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Liderii rețelei de sclavi din Maramureș ar deține un munte întreg. Pentru unii dintre bolnavii pe care îi exploatau luau bani de la stat