Antena Meniu Search
x

Video Lifturi vechi chiar şi de 100 de ani, în care bucureştenii se tem să urce. "A rămas la etajul 6 blocat vreo 4 ore"

În Bucureşti, oraşul cu peste două milioane de locuitori, oamenii se urcă în lifturile blocurilor pe propria răspundere. Multe au peste 60 de ani, iar pentru unele nu se mai găsesc piese de schimb. Un ascensor nou costă peste 200.000 de lei, pe care o asociaţie de proprietari îi strânge greu. Mai multe primării au început să modernizeze lifturile, dar este ca o picătură într-un ocean.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 29.12.2023, 22:38

Vezi și

Multe clădiri ridicate în perioada interbelică mai au încă lifturile originale. Locul lor ar fi la un muzeu al tehnicii, nu în blocurile în care locatarii se tem că se vor prăbuşi cu ele. 

Lifturile vechi, un mare pericol

"Unele blocuri din centrul Capitalei au lifturi din perioada interbelică, la fel ca cel de aici, mai vechi de 100 de ani. În el pot încăpea doar două persoane şi ajunge în cazul nostru pana la etajul 4", arată Andreea Milea, reporter Observator. "Foarte vechi, se vede că e vechi. Mie mi-e frică să cobor cu el, într-adevăr mi-e frică, eu nu am coborât niciodată cu liftul, decât pe scări, de când sunt aici", spune locatarul unui bloc.

Problemele continuă în ascensoarele blocurilor construite înainte de 1989. Sunt uzate şi fac mult zgomot, aşa că sunt cârpite frecvent de locatari. "Se repară mereu, se repară şi de 3 ori pe lună, şi de 4 ori, şi la o săptămână", spune un locatar.

Pe acelaşi subiect

Multe lifturi nu trec inspecţia tehnică

Chiar şi aşa, multe lifturi nu trec de inspecţia pe care o fac autorităţile din doi în doi ani şi îşi pierd autorizaţia de funcţionare. Acest lift este din 1977 şi, ca să îl mai poată folosi, proprietarii plătesc în fiecare an 7.000 - 8.000 de lei pentru reparaţii. Plus 2.000 de lei pe lună dacă ascensorul se blochează. Vremea reparaţiilor a trecut - trebuie înlocuit cu unul noi.

"Contactorii de sus care sunt cu pastile de argint şi acum nu se mai fabrică, se fac nişte înlocuitori care, bineînţeles, ţin mult mai puţin. Roata de angrenare care este din fontă, nu o mai găsim... Unde să o mai turnăm", spune  Mircea Paraschiv, administrator de bloc.

Puţini bucureşteni se urcă în lift fără teamă. Într-un bloc izolat termic din sectorul 3, primăria a înlocuit ascensorul vechi de 35 de ani cu unul nou.  Ascensorul modern funcţionează cu electricitate furnizată de panouri fotovoltaice şi îi scuteşte pe locatari de acest cost. 

"Cel vechi se întâmpla ca o dată la 3 zile, 4 zile se bloca liftul pentru că nu mai ducea. Urcau în lift 4 persoane, nu mai ducea. Minim doi mergea. Am avut cazuri cand a rămas la etajul 6 blocat vreo 4 ore, a rămas la etajul 4 câteva ore", povesteşte Barbu Petre, preşedinte de bloc.

"Avem un program în care sunt cuprinse, la acest moment, 93 de blocuri dintre care la 27 se înlocuiesc şi lifturile. Lucrările vor avea garanţie 2 ani de zile", a declarat Marius Popescu, director investiţii Sectorul 3.

Pentru un bloc cu 10 etaje, primăria de sector a plătit 300.000 de lei: lift şi panouri fotovoltaice. Primăriile din sectoarelor 1, 2 şi 4 vor să schimbe şi ele ascensoarele din sute de clădiri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Lifturi vechi chiar şi de 100 de ani, în care bucureştenii se tem să urce. "A rămas la etajul 6 blocat vreo 4 ore"