Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Lili foloseşte aragazul zilnic, dar nu ştie la ce riscuri uriaşe e expusă. Bolile provocate de folosirea plitelor cu gaz

Gătitul ne scurtează viaţa cu doi ani. Mai exact, aragazele care emană gaze toxice ce pot declanşa boli cardiace şi pulmonare. Este concluzia Fundaţiei Europene pentru Climă care arată că plitele cu gaz ucid, în fiecare an, 40.000 de europeni, de două ori mai mulţi decât cei care-şi pierd viaţa în accidente rutiere. România e în topul ţărilor care încă folosesc, în proporţie covârşitoare, aragazele clasice la gătit. 

de Redactia Observator

la 28.10.2024 , 21:26

Lili foloseşte aragazul aproape zilnic. Satul în care locuieşte nu este racordat la reţea, dar foloseşte o butelie de gaz pe care o schimbă de două ori pe lună.

"Îl folosim destul de des şi destul de mult. O să ajungem să folosim din nou soba", spune ea.

Efectele nocive ale dioxidului de azot

Vezi și

Şi asta ne-ar putea prelungi viaţa. Cercetătorii de la Fundația Europeană pentru Climă au asociat peste 36.000 de decese premature în Uniunea Europeană, în fiecare an, cu plitele de gătit cu gaz. Au luat în calcul doar efectele dioxidului de azot asupra sănătății. Nu şi monoxidul de carbon sau benzenul.

Pe acelaşi subiect

"Atunci când aprind aragazul, într-adevăr, se simte un miros. Avem hotă, deschidem hota. Avem geam. Lăsăm uşa deschisă, aerisim", spune o femeie.

Ţările care gătesc cel mai mult pe gaz

1. Italia

2. România

3. Ţările de Jos

4. Ungaria

5. Polonia

România e printre ţările fruntaşe din Uniunea Europeană care folosesc aragazele clasice. Şi suntem pe ultimul loc la gătitul cu ajutorul plitelor electrice.

În bucătăriile pensiunilor sau ale restaurantelor, unde se gătește mult mai mult, cei care stau lângă aragaz sunt și mai expuşi la gazele nocive.

Un experiment a arătat că nivelul dioxidului de azot dintr-o bucătărie cu plită pe gaze e de şapte ori mai mare decât ce au indicat măsurătorile în bucătăriile unde se folosesc plite electrice. Ţara noastră este pe locul 4 în Europa, conform studiului, la astm în rândul copiilor din cauza gazelor rezultate în urma gătitului.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Şoferii agresivi în trafic vor putea fi reclamaţi în aplicaţia Poliției. Vi se pare o idee bună?
Observator » Evenimente » Lili foloseşte aragazul zilnic, dar nu ştie la ce riscuri uriaşe e expusă. Bolile provocate de folosirea plitelor cu gaz