Lipsa buteliilor cu oxigen pentru bolnavii infectaţi cu noul coronavirus, o presiune în plus pe sistemul sanitar din România
Pe lângă criza de locuri la Terapie Intensivă avem acum şi o criză de oxigen pentru bolnavi. Este o situaţie tot mai des întâlnită, inclusiv în Capitală. Fiica unei femei internate la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti spune că pacienţilor care nu sunt la Terapie Intensivă li se dă oxigen cu porţia. Sunt ore bune în care acesta nu există deloc sau, în cel mai bun caz, sunt conectate două persoane la o butelie.
- Consumul de oxigen al spitalelor a crescut de 20 de ori, de la începutul pandemiei de coronavirus şi până acum.
- Lipsa buteliilor cu oxigen, resimţită la mai multe spitale, inclusiv în Bucureşti.
Fiica unei paciente: A căutat, acum două nopţi, o doctoriţă de gardă în tot spitalul o butelie de oxigen. Să găsească pentru o colegă de pat, care avea saturaţia mult mai mică decât a mamei mele. Avea nevoie de oxigen şi nu era oxigen în tot spitalul.
Vocea este a unei femei care şi-a internat mama, în urmă cu 10 zile, la Spitalul Victor Babeş din Capitală. Aceasta este infectată cu noul coronavirus şi trece printr-o formă medie a bolii. Chiar dacă nu a fost nevoie să fie dusă într-o secţie de Terapie Intensivă, din cauza saturaţiei mici, doctorii au decis să îi pună o mască cu oxigen. Doar că, susţine fiica sa, nu îl poate primi regulat.
Fiica unei paciente: Problema este lipsa acută de oxigen. Acele butelii de oxigen de care au nevoie toţi bolnavii de Covid, cu probleme respiratorii medii spre grave, nu cei intubaţi. Mama mea mi-a povestit că există sincope de 12-14 ore în care ei rămân fără acel oxigen de care au nevoie să se recupereze.
În ultimele luni, spitalele au ajuns să consume cantităţi enorme de oxigen. Dacă înainte de pandemie erau alimentate o dată pe lună, acum sunt aprovizionate chiar şi de 20 de ori. Potrivit specialiştilor, oxigenul reprezintă jumătate din tratamentul unui bolnav Covid, iar lipsa sa poate duce la deces.
Fiica unei paciente: Se întâmplă frecvent, aproape în fiecare zi. Se întâmplă chestia asta de 10 zile. Mai fac şi un compromis, conectează doi pacienţi la o butelie, cu un debit mai mic, ca să menţină cumva funcţia respiratorie, la doi pacienţi, în limite normale.
Conducerea Spitalului Victor Babeş recunoşte că există un consum foarte mare de oxigen, dar că pacienţii nu au de suferit, dozele fiind aduse la timp. Nimeni nu a dorit să fie înregistrat cu acest punct de vedere.
Observatorul v-a prezentat, ieri, situaţia de la Spitalul de Urgenţă din Ploieşti. Şi acolo, conducerea unităţii medicale recunoaşte că rămâne uneori în pană de oxigen.
Fiica unui pacient infectat: L-au ţinut undeva la vreo două ore între investigaţii, au zis că nu mai au oxigen. Vorbea foarte greu, respira foarte greu. Ca ai mei părinţi sunt toţi cei care ajung acolo.
Bogdan Nica, manager SJU Ploieşti: Am mărit capacitatea de oxigen a spitalului. La secţia de Boli Infecţioase am pus prize de oxigen în fiecare salon şi am înlocuit staţia de oxigen.
La Boli Infecţioase a crescut de 30 de ori consumul, iar în spital de 10 ori. Asta înseamnă că umplem stocatorul în fiecare zi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰