Video Lista alimentelor periculoase care nu vor putea fi vândute în apropierea şcolilor. Comercianţii cred că legea este imposibilă
Fără pizza, merdenele, prăjituri şi sucuri la şcoală. Ministerul Sănatăţii interzice vânzarea alimentelor periculoase pentru copii pe o rază de 500 de metri în jurul unităşilor de învăţământ. Imposibil, după părerea comercianţilor, care spun că în Bucureşti, de exemplu, ar urma să dispară toate patiseriile şi cafenelele din centru. Elevii recunosc că astfel de produse se vând chiar pe holul şcolii la automatele cu mâncare. Legea există demult, dar degeaba, aşa că inspectorii anunţă acum şi amenzi.
Aşa arată gustarea din pauză de masă pentru câţiva elevi de la un colegiu din Capitală. La doi paşi şcoală, la patiserie sunt mereu cozi mari. Sandvişurile sunt şi ele la mare căutare.
Fete: Eu astăzi mănânc un sandviş şi patiserie. În curtea liceului este o furgonetă unde în fiecare săptămână se schimbă meniul, fie burgeri, cartofi prăjiti, pizza.
Băiat: Consum şi eu destul de des sucuri, imi iau foarte des de la magazin sandvişuri şi cu sos şi fără.
Legea există demult
- "Târgu' lu′ Pește", locul unde gustul şi savoarea sunt la ele acasă. Secretul unui borş de peşte de nota 10
- Meniul bizar inventat de studenţii de la Inginerie Alimentară. Preparate inedite din ingrediente surprinzătoare
- Broşura de admitere la liceu 2024 s-a publicat azi. Numărul de locuri la licee şi alte informatii utile pentru elevi
În unele şcoli, magazinele sau automatele sunt instalate chiar pe holul şcolii. Ministerul Sănătăţii interzice din nou, printr-un ordin de ministru, pe o rază de 500 de metri comercializarea produselor considerate nesănătoase alimente bogate în zahăr, sare, grăsimi şi băuturi răcoritoare. Legea există, de altfel, din anul 2008, dar nu a fost respectată niciodată.
Băiat: Ar fi un pic ciudat pentru că tot am merge la ele, numai ca am întârzia la ore.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Am făcut o plimbare scurtă în jurul acestei şcoli din centrul Bucureştiului şi am găsit de cumpărat pizza, hamburgeri, merdenele, sucuri şi multe dulciuri. Dacă mă uit pe o rază de 500 de metri pe hartă, găsesc zeci de cafenele, magazine şi supermarketuri, pe scurt foarte multe tentaţii pentru copii.
La fel se întâmplă şi în celelalte sectoare din Capitală.
Iuliana Constantinescu, Federaţia Părinţilor: Consider că este o măsura ineficientă este foarte greu să controlezi comercianţii. Avem de a face şi cu mari retaileri nu prea văd cum s-ar putea aplica şi mai ales cine ar verifica permanent dacă se respectă o astfel de măsura.
Inspectorii sanitari anunţă şi sancţiuni de această dată
În colaborare cu Poliţia Locală sau ANSVSA.
Cristina Pelin, director executiv DSP Bucureţi: Acţionăm şi la sesizare şi avem şi controale tematice date de Ministerul Sănătăţii. Dacă nu respectă măsurile pe care le-am dat, sigur că se poate suspenda activitatea, noi nu putem să închidem de tot.
Ultimul control făcut de DSP a fost anul trecut, când agenţii economici au primit amenzi în valoare de 14 mii de lei, au fost oprite de la comercializare 2 kilograme de produse, dar şi 7 litri de băuturi răcoritoare. Cea mai sănătoasă soluţie rămâne pacheţelul de acasă, spun medicii.
Anca Hâncu, medic nutriţionist: Până la 12 ani, părintele să fie cel care hotărăşte este foarte riscant. Sunt alimente foarte bogate în calorii, în zahar, în grăsimi saturate pot duce la exces caloric, obezitatate, hipertensiune, boli cardiovasculare şi chiar diabet.
În România, aproape jumătate dintre copii au probleme cu greutatea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰