Antena Meniu Search
x

Video Litoralul, la ora bilanţului: Au fost cu 20% mai puţini turişti decât înainte de pandemie, iar încasările, sub aşteptări. "Se uitau şi la ultimul bănuţ"

A venit toamna şi tragem linie peste sezonul estival de la malul mării. Pe hârtie, vara 2022 a fost una modestă pentru staţiunile româneşti de pe litoral. Au fost cu 20% mai puţini turişti decât înainte de pandemie. Încasările au fost sub aşteptări, mai ales din cauza vacanţei scurtate de începutul şcolii. Şi tot ca o premieră, sudul a bătut nordul, iar Mamaia n-a mai fost prima alegere. 

de Adrian Obreja

la 04.09.2022, 19:36

Vezi și

Hotelierii de la malul mării au avut un an greu. Patronii se pregătesc să tragă obloanele, iar bilanţul nu este deloc cel aşteptat. Aproape un milion de turişti au fost pe litoral, cu 20% mai puţini turişti decât în 2019, când a fost un record de vizite. În plus, cei veniţi anul acesta n-au fost deloc mână largă.

Litoralul, la ora bilanţului 

Georgeta Creici, manager restaurant: Toată lumea a fost atentă cu banii pe care i-a cheltuit. Au fost mai atenţi la ce cumpărau, se uitau şi la ultimul bănuţ.

 Un sezon modest, care a debutat cu optimism, dar şi-a pierdut elanul. Cu suişuri şi coborâşuri, ca valurile mării, şi cu povara scumpirilor greu de jonglat.

Pe acelaşi subiect

Adrian Voican - vicepresedinte ANAT: În martie şi aprilie toate vânzările s-au oprit. Toată lumea a fost dezorientată. A fost cea mai bună lună iunie din ultimii ani. Pentru că am avut vouchere de vacanţă. Iulie a fost neaşteptat de slab. August a fost şi el cu ezitări.

Iar luna septembrie este şi ea compromisă.  

Turist: Azi plecăm, e ultima zi, încep copiii şcoala.

Copil: Fac baie, mă joc, mă distrez înainte de şcoală.

Fănel Ponea, hotelier: Şcoala este o mare problemă pentru luna septembrie. Noi aveam un grad de ocupare destul de bun până în jur de 15 septembrie. Ne afecteaza, părinţii care au şcolari nu mai pot să vină. Vacanţele erau convenabile. Gradul de ocupare se va simţi pe această lună.

Sezonul acesta a adus şi o altă premieră. Sudul litoralului a bătut nordul la numărul de turişti, iar Eforie Nord a luat faţa staţiunii Mamaia. 

Turist: De mulţi ani venim în Eforie, în primele zile ale lunii septembrie. Sunt preţurile mai bune, nu e căldură, aglomeraţie pe plajă.

Turiştii au stat, în medie, cinci zile la malul mării, iar o vacanţă a costat în jur de 500 de euro. 

Turist: După buget, coane Fănică!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Litoralul, la ora bilanţului: Au fost cu 20% mai puţini turişti decât înainte de pandemie, iar încasările, sub aşteptări. "Se uitau şi la ultimul bănuţ"