Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Localitatea din Buzău unde toate fântânile au secat. Câți bani dau oamenii pe apa adusă din alte sate: "Sunt ceva băieţi mai întreprinzători"

Seceta prelungită din această vară a creat situații fără precedent într-o localitate din Buzău. Fântânile care asigurau necesarul de apă al gospodăriilor au secat complet, lăsând locuitorii fără resursele vitale de apă potabilă și menajeră. 

de Redactia Observator

la 11.09.2024 , 08:27

Aceasta este situaţia cu care locuitorii din Buda Crăciunești se confruntă de ceva timp. Temperaturile mult prea ridicate din acestă vară au secat rând pe rând fântânile oamenilor şi i-au lăsat fără pic de apă, însă, din păcate, nu au cu cine să se certe. "Apă nu este. Nu este deloc apă. Anul ăsta a fost cel mai rău"; "Ne descurcăm foarte greu. Dar dacă Dummnezeu nu ne mai dă apă din pământ, ce să facem? Cu cine să ne certăm?", se plâng localnicii.

Pentru a se asigura că au măcar apă pentru uz casnic, oamenii au ajuns să ceară ajutorul pompierilor, care vin o dată sau de mai multe ori pe săptămână să aducă apă menajeră. "Până la acest momement au fost, au transportat cu o cisternă de 8.000 de l două transporturi, şi cu o autospecială cu apă şi spumă de 10.000 tot două transporturi", a declarat Loren Pascu, inspector sef ISU Buzău.

Oamenii cumpără apa în schimbul unor sume uriaşe de bani

Articolul continuă după reclamă

"Satul Buda Crăciunești se aproviziona cu fântâni stradale, fântâni proprii. Deci nu a fost de 50-60 de ani nu au fost aceste probleme în care efectiv a scăzut pânza freatică, fântânile nu mai au apă. Mai sunt câteva persoane care au cumpărat, chiar au plătit sume imense, au făcut chiar şi 3 fântâni, au făcut foraje", a spus Sorin Șerban, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență.

Locuitorii care nu vor să aştepte atât de mult timp pentru a avea apă au ajuns chiar să o cumpere în schimbul unor sume uriaşe de bani. "Sunt ceva băieţi mai întreprinzători care le aduc apă cu cubul de o tonă din primul sat din Prahova şi le cer 100-150 de lei pentru apa potabilă", precizează Daniel Țiclea, prefectul județului.

Deși există un proiect de realizare a unei rețele de apă în Buda Crăciunești, termenul de finalizare este abia în 2027. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Evenimente » Localitatea din Buzău unde toate fântânile au secat. Câți bani dau oamenii pe apa adusă din alte sate: "Sunt ceva băieţi mai întreprinzători"