Video Localitatea terorizată de o ursoaică cu trei pui. "'Bună seara, unde-i ursul' este gluma cartierului"
Urşii îşi schimbă locul, dar năravul ba. Relocarea sălbăticiunilor nu rezolvă problema, iar animalele continuă să bage spaima în localnici. La Rânca, un urs a intrat într-o singură seară în două cabane şi un canton, iar la Buşteni o urscoaică şi trei pui terorizează un cartier întreg. Oamenii simt că urşii au câştigat bătălia: soluţiile autorităţilor nu elimină pericolul.
În imaginile suprinse de camerele de supraveghere din zonă se vede cum animalul urcă liniştit scările, rupe uşa şi intră în casă. Din fericire, nu era nimeni înăuntru. Ursul stă câteva minute, timp în care devastează totul în cale.Apoi iese cu o pungă de mâncare.
Doar aseară, a intrat în două cabane şi un canton. Animalul a fost relocat după ce a făcut prăpăd şi în alte zone.
Martor: "Unde-s puii? Nu sunt! Ba da, sunt jos. Acum varsă al doilea tomberon? Uite, vrea să îl verse. Pleacă! Pleacă! Pleacă!"
Şi locuitorii unui cartier din Buşteni sunt terorizaţi de o ursoaică cu trei pui.
- Inconştienţă maximă: Un turist s-a apropiat cu telefonul de un urs aflat pe marginea drumului, în Covasna
- Urşii dau năvală în gospodăriile oamenilor de la munte. Mesaje Ro-Alert, pe bandă rulantă
- Ursul care a terorizat zile în şir un sat din Maramureş a fost prins. Animalul a fost cărat cu roaba, după ce a...
Maria Tăbăcaru, localnică: "A intrat acolo, lângă geamul meu. Am sunat la 112, au venit după jumătate de ora. O singură dată au prins-o pe ursoaică şi au indepărtat-o cu acusticele. «Bună seara, unde-i ursul?» e gluma cartierului."
Claudiu Loghin, reporter Observator: "Evitaţi zona, rămâneţi în locuinţe, păstraţi distanţa fata de animal şi nu încercaţi să vă fotografiaţi cu acesta sau să-l hrăniţi! Sunt câteva dintre sfaturile pe care localnicii şi turiştii din Buşteni le primesc noapte de noapte prin intermediul mesajelor de tip Ro alert. Situatia este, însă, departe de a fi rezolvată."
Mihai Tota, viceprimar: "Organizăm din două în două zile acţiuni de îndepărtare, de capturare şi de relocare."
Nu este un incident izolat. Un urs a devastat şi o casă de vacanţă din Predeal luna trecută. A spart uşa şi s-a plimbat prin casa în căutare de mâncare. În acelaşi oraş, o femeie care ieşise la plimbare cu câinele a fost urmărită de un urs pe străzile din centru.
Ce fac autorităţile pentru a-i proteja pe cetăţeni?
Înainte să fie schimbat din funcţia de ministru al Mediului, Tanczos Barna a semnat un ordin prin care să fie împuşcaţi aproape 500 de urşi bruni. Academia Română şi societatea civilă s-au opus. Actualul ministru susține că uciderea animalelor ar trebui să fie ultima soluţie.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: "Dacă nu există alte metode, cum ar fi alungarea lor în pădure, relocarea, probabil una dintre soluţii ar fi împuşcarea lor. Niciodată nu voi fi de acord cu împuşcarea trofeelor. Trebuie să vedem toate observaţiile Academiei Române şi să ne conformăm în legătură cu ele."
În România, sunt peste 8.000 de urşi. Şi ar mai putea ajunge unul. O femelă care a ucis un alergător în Alpi ar putea fi relocată în rezervaţia de la Zărneşti.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰