Antena Meniu Search
x

Video Localnicii evacuaţi din cauza fisurii din barajul de la Roșia Montană se pot întoarce acasă. Autorităţile nu sunt foarte optimiste: "Pericolul nu a fost îndepărtat"

La aproape o săptămână după ce digul de la Tăul Mare, din Roşia Montană, s-a fisurat, oamenii se pot întoarce în siguranţă la casele lor. Chiar dacă pericolul nu a trecut în totalitate, autorităţile dau asigurări că măsurile pe care le-au luat sunt momentan suficiente. Roşienii speră acum ca inima lor, Lacul Tăul Mare, să bată din nou pentru comunitate. 

de Redactia Observator

la 08.10.2022, 11:03

Vezi și

Nicolae Albu - prefect Alba: Cea mai importantă, pentru noi, este măsura comunicării că se pot întoarce oamenii acasă în siguranţă. 

Este vestea pe care au primit-o ieri după-amiază zecile de familii care şi-au părăsit locuinţele, săptămâna trecută, de frică să nu fie luaţi de ape după fisurarea digului de la Tăul Mare. O comisie formată din specialişti a mers ieri pe malul lacului şi a analizat din nou situaţia.

Nivelul lacului a scăzut cu 5 metri faţă de limita normală

Eugen Fudui - primar Roşia Montana: Pericolul nu a fost îndepărtat în totalitate. De aceea trebuie să fim foarte receptivi şi în cel mai scurt timp să readucem siguranţa în zonă. 

Pe acelaşi subiect

Localnic: Dacă tot s-a făcut evacuarea asta de apă, să se facă nişte studii aprofundate să se vadă care e siguranţa barajului şi să fie ce a fost odată. 

În maximum 2 săptămâni, autorităţile ar trebui să prezinte noi variante pentru remedierea problemei digului. Inclusiv evaluări financiare şi soluţii pe termen mediu.

Localnic: Trebuia, de mulţi ani, să facă un pic de întreţinere la dig. Ca să dispară, aşa cum vor unele autorităţi, nu cred că e bine.

Localnic: Acel lac este în formă de inimă şi cred că a bătut pentru Roşia Montană. Este un loc sfânt pentru mulţi roşieni. 

Localnic: Este identitatea noastră şi trebuie restaurat. Acolo este locul copilăriei noastre, locul unde mergeam la pescuit, unde mergeam la baie, unde se adună mai mulţi localnici din sat, ieşeam la iarbă verde. Acest obiectiv nu trebuie distrus.  

Pompierii au rămas în zona lacului Tăul Mare cu 4 motopompe cu capacitate foarte mare pentru meţinerea apei din baraj la nivelul de siguranţă stabilt de experţi. La intervenţia de la Roşia Montantă au participat, în total, 250 de pompieri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Localnicii evacuaţi din cauza fisurii din barajul de la Roșia Montană se pot întoarce acasă. Autorităţile nu sunt foarte optimiste: "Pericolul nu a fost îndepărtat"