Antena Meniu Search
x

O locomotivă a sărit de pe şine în Braşov, a cincea deraiere în martie

A cincea deraiere în numai două săptămâni arată încă o dată dezastrul de pe căile ferate. O locomotivă CFR a sărit vineri seară de pe şine în Braşov. În timp ce sute de pasageri sunt zilnic în pericol, autorităţile se laudă cu micile realizări.

de Redactia Observator

la 16.03.2019, 22:48

Vezi și

A cincea deraiere în numai două săptămâni arată încă o dată dezastrul de pe căile ferate. O locomotivă CFR a sărit vineri seară de pe şine în Braşov. În timp ce sute de pasageri sunt zilnic în pericol, autorităţile se laudă cu micile realizări. Compania a modernizat anul trecut numai 3% din vagoane. 24, dintr-un total de peste 800. Este o mare minune, o spun chiar şefii din CFR, mai ales că în 2017 nici măcar o garnitură n-a fost modernizată. Între timp, şinele de cale ferată cedează în fiecare zi.

O locomotivă sărită de pe şine aproape un metru, în Braşov. Din fericire, nu avea vagoane ataşate, şi niciun călător n-a fost pus în pericol.

E însă a cincea deraiere de la începutul lunii şi încă o dovadă că suntem la un pas de catastrofă. 65% din liniile ferate sunt nesigure, iar 800 de vagoane au nevoie să fie înlocuite. Doar 24 au fost modernizate anul trecut. Adică 3%. E totuşi un record, la care şi şefii din CFR se uită ca la o minune.

Un singur vagon modernizat a costat, în medie, în jur de 200.000 de euro. Vagoanele sunt acum curate, dotate cu camere de supraveghere, aer condiţionat, toalete decente, dar călătorii au găsit şi câteva probleme.

În 2017 nu a fost modernizat niciun vagon, iar în 2015, de pildă, doar unul. CFR nu a mai primit bani de investiţii de la stat din 2011.

Din 1991 CFR a cumpărat vagoane. Sunt 30 de ani în care vagoanele au circulat. Mai sunt 10 sau 15 pe rutele de navetisti din Bucureşti. Dar oficialii de la CFR ne dau asigurări că din toamnă aceste vagoane vor fi istorie.

Aproape 500 de vagoane ale CFR Călători vor intra anul acesta la reparaţii, cel puţin pe hârtie.

În ultimii 7 ani, CFR Călători a avut 7 directori. Trenurile deraiază aproape săptămânal: de la cele de călători până la cele de marfă. Iar CFR Infrastructură nu are nici măcar director. În ţară, trenurile circulă şi cu restricţii de viteză de 15 km pe oră, adică pot fi intrecute. de o căruţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » O locomotivă a sărit de pe şine în Braşov, a cincea deraiere în martie