Antena Meniu Search
x

Video Vremea rea a făcut prăpăd în nordul ţării. Localnicii s-au trezit cu puhoaiele in casă, în a doua zi de Crăciun. "Ne temem!"

Case inundate, drumuri distruse şi localităţi rupte de lume. Inundaţiile fac prăpăd de sărbători. În jumătatea de nord a ţării, ploile şi zăpada topită au umflat râurile. Oamenii s-au trezit cu puhoaiele în poartă, ca în mijlocul verii.

de Redactia Observator

la 26.12.2021, 19:26

Vezi și

Numai de sărbători liniştite nu au parte sătenii din Apuseni. După 24 de ore în care a plouat fără oprire, apa a măturat versanţii şi s-a revărsat ca o cascadă la vale. În judeţul Alba, viitura a rupt drumul care leagă Sohodol de Poiana Sohodolului. Cinci sate au rămas izolate în munţi. 

Ilie Chirilă, localnic: A crescut de ieri în special, a crescut toată ziua, azi-noapte a plouat ceva mai tare. Ne temem. Stăm lângă apă ca şi pe un butoi de pulbere.

Oamenii din Sohodol se tem să nu păţească la fel ca în vară, când puhoaiele au venit cu tone de pietre şi buşteni la vale şi au făcut prăpăd.

Localnic: Nici nu ştii când vine viitura. Aşa a fost şi atunci. Era o zi normală, a plouat ca acum. Şi cum am deschis uşa, a fugit peste mine în casă.

Pe acelaşi subiect

Sorin Corches, primar Sohodol: Aşteptăm să se retragă apa să putem să lucrăm, avem un escavator, azi-noapte am lucrat cu el. Şi la Mănăstirea Poiana sunt nişte oameni blocaţi care au venit de sărbători.

În oraşul Abrud, peste 30 de case au rămas izolate după ce un pod provizoriu din tuburi a fost luat de apă.

Localnic: S-a demolat podul vechi că se face altul nou şi uitaţi în ce situaţie am ajuns. 

Inundaţii în a doua zi de Crăciun

A fost cod roşu de inundaţii pe mai multe râuri. Oameni din mai multe localităţi au fost avertizaţi prin Ro-Alert că este posibil să vină viituri. Ploaia, dar şi zăpada topită din munţi, au umflat râurile. 

Râul Bistra ameninţă mai multe localităţi. 

Lucreția Cadar, primar comuna Deda: Zăpada se topeşte de pe Valea Bistrei. Pârâul Bistra este un pârâu care captează mute pâraie de pe versanţii munţilor Climai, zăpada se topeşte, ploaia continuă.

Localnic: Venită cu lemne şi bucăţi mari de gheaţă. Apa a mai fost mare, dar gheaţa m-a speriat tare.

Pericol vine şi pe Crişul Repede.

Alex Prunean, reporter Observator: Aici, pe Valea Drăganului, zăpada s-a topit deja, dar sus pe creste mai sunt locuri în care depăşeşte chiar şi jumătate de metru. Deşi suntem în zona de munte, afară sunt 8 grade Celsius şi plouă. Iar dacă toată zăpada din munţi s-ar topi, Crişul Repede crşete şi mai mult şi existp periciolul să provoace inundaţii.

Într-un sat din Hunedoara, oamenii au intrat în apă până la brâu să-şi recupereze stupii. În Oradea, ploaia îngheţată a acoperit maşinile cu o carapace de un centimetru grosine. În judeţul Bihor, în ultimele 48 de ore, au căzut 200 de litri pe metru pătrat.

Vremea rea le-a stricat şi planurile turiştilor. Pârtiile din Sinaia, de la Cota 2000, au fost închise azi. Din cauza vântului, chiciurei şi a ceţii, telegondola nu a funcţionat.  Ploile vor continua în această noapte şi mâine. Din cauza tempraturilor scăzute, în oraşe există riscul să se formeze polei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Vremea rea a făcut prăpăd în nordul ţării. Localnicii s-au trezit cu puhoaiele in casă, în a doua zi de Crăciun. "Ne temem!"