Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Locuitorii de la munte, terorizaţi de sălbăticiuni. Urşii nu au intrat, încă, în hibernare

Situaţii tot mai grave în localităţile de la munte. Nici în acest an, urşii nu au intrat încă în hibernare. Şi sunt tot mai multe cazuri când oamenii se întâlnesc noaptea cu animalele sălbatice. Este şi vina noastră, spun organizaţiile de protecţia animalelor.

de Redactia Observator

la 27.11.2018 , 23:32

Situaţii tot mai grave în localităţile de la munte. Nici în acest an, urşii nu au intrat încă în hibernare. Şi sunt tot mai multe cazuri când oamenii se întâlnesc noaptea cu animalele sălbatice. Este şi vina noastră, spun organizaţiile de protecţia animalelor. Le-am distrus habitatul, iar hrana a devenit mai uşor de găsit la oraş. Seara trecută, patru urşi au coborât în staţiunea Buşteni. Au fost filmaţi când mâncau din resturile aruncate de oameni la gunoi.

Ursoaica le arată celor trei pui cum se dărâmă un tomberon. Minute în şir, urşii merg din pubelă în pubelă şi se hrănesc cu resturi de mâncare. Nimeni nu îi tulbură. În multe oraşe de munte, după lăsarea serii, cartierele de la periferie devin teritoriul urşilor. 

În mod normal, urşii ar fi trebuit să intre deja în hibernare. Însă tot mai puţini fac acest lucru. 

Vezi și

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Lângă Braşov, vânătorii organizează de două ori pe săptămână goane pentru a alunga urşii din oraş. Tot ei ţin evidenţa animalelor. Pe o suprafaţă de 8.000 de hectare au numărat anul acesta 45 de exemplare. De cinci ori mai mult decât ar fi normal.

Populaţia de urşi din munţii României a explodat, iar venirea iernii îi pune între ciocan şi nicovală. Hrana care se mai găseşte sub stratul de zăpadă este luată de cele mai puternice exemplare. Urşii mai tineri sau mai slabi sunt nevoiţi să migreze. La poalele muntelui, însă, dau de cartierele oraşelor care se extind în ceea ce era acum câteva decenii habitatul urşilor. Deşi oamenii încearcă să-i alunge, mâncarea pe care o găsesc în tomberoane îi determină să se întoarcă aproape noapte de noapte.

Iar când vin în oraşe sau în staţiuni, urşii se apropie periculos de mult de oamenii, care, la rândul lor, îşi riscă vieţile pentru... o poză. Cinci persoane au murit şi câteva zeci au fost rănite de urşi, în ultimul deceniu. Asociatiile de vântătoare au numărat şi urşii ucişi în drumul lor spre civilizaţie. 

Autorităţile nu ştiu exact câţi urşi trăiesc în România. Un studiu comandat de Ministerul Mediului, anul trecut, le estima numărul la 6.600. Academia Română a contestat, însă, felul în care a fost făcută cercetarea. Potrivit experţilor, numărul ar putea fi dublu.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Evenimente » Locuitorii de la munte, terorizaţi de sălbăticiuni. Urşii nu au intrat, încă, în hibernare