Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Locul din România unde soţii negociază udatul nevestelor, în a doua zi de Rusalii. Tradiţia dăinuie de peste 150 de ani

Tradiţiile de Rusalii au continuat şi ieri în unele zone ale ţării. Într-o comună din judeţul Mureş a avut loc "udatul nevestelor", un obicei care datează de pe vremea Principatelor Unite. Conform tradiţiei, femeile proaspăt măritate trebuie băgate în apa unui râu, dacă soţii lor nu reuşesc să negocieze pentru ele.

de Sorin Tanţoş

la 25.06.2024 , 10:42

În comuna mureşeană Hodac, obiceiul udatul nevestelor dăinuie de peste 150 de ani. Este vorba de un ritual prin care se crede că femeile aduc prosperitate în casă. Totul, însă, după nişte negocieri între soţul femeii şi bărbatul care o udă.

Dan Ioan, localnic: Vine soţul femeii la mine acasă şi... faci târgul cu el. Te cheamă la grătar, mergi la o mâncare bună, cum se face, cum te înţelegi cu ei ca să-i joci muierea.

Udatul nevestelor, tradiţie de Rusalii unică în România

Vezi și

După ce au loc negocierile şi sunt jucate, proaspetele neveste se aşează în ordinea cronologică a căsătoriei, apoi sunt conduse spre râul Gurghiu, pentru a se decide dacă vor fi sau nu udate. Oamenii din zonă consideră că tradiţia nu a dispărut, pentru că semnificaţia ei se adevereşte de fiecare dată.

Eugen Butilcă, organizator: Obiceiul udatul nevestelor datează cam de la anul 1862, când douăsprezece jucăuşe, încălţate cu opinci, au fost premiate de prinţii din acea vreme.

Anul acesta, nevestele au fost udate de două ori. Concertul de muzică populară organizat cu ocazia tradiţiei de Rusalii a fost întrerupt de o ploaie zdravănă.

Sorin Tanţoş Like
Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Evenimente » Locul din România unde soţii negociază udatul nevestelor, în a doua zi de Rusalii. Tradiţia dăinuie de peste 150 de ani