Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Locurile din România unde tradiţiile de Paşte sunt respectate ca pe vremea străbunilor. Turiştii au învăţat cum să încondeieze ouă

În aşteptarea luminii sfinte, mii de turişti s-au delectat cu plimbări prin Bucovina şi Maramureş. Au descoperit apoi, cu uimire de copil, cum sunt încondeiate acolo ouăle - o tehnică nebănuită pentru mulţi. Gazdele i-au plimbat prin cele mai frumoase locuri şi pe la biserici de poveste, în timp ce mirosul cozonacilor şi al fripturilor se ridica ispititor din curţile pensiunilor. 

de Redactia Observator

la 15.04.2023 , 19:16

În peisajul de poveste al Bucovinei, datinile respectate ca pe vremea străbunilor îi duc pe turişti într-o călătorie memorabilă. Ca într-o poveste spusă de bunici, descoperă cu uimire cum se încondeiază ouăle.

Verginica Strugariu, meşter popular: Cu răbdare trebuie. Închestritul ouălelor, aşa se numeşte. Să luaţi chisiţa, oul şi să scrieţi pe el.

TuristPentru mine este prima dată, nu am mai încercat pânâ acum. Nu ştiam că ouăle se încondeiază cu ceară. Nu ştiam că şi culorile sunt amestecate cu această ceară care se îngroşă imediat. Nu este uşor, dar este foarte interesant.

Vezi și

O dată învăţată lecţia, turiştii se pot delecta cu plimbări în natură, concursuri şi activităţi inedite. Cazaţi în căsuţe tradiţionale, vechi de peste 100 de ani, aşteaptă cu nerăbdare suprizele.

Pe acelaşi subiect

Georgiana Păstrăv, administrator pensiune: Am pregătit un pachet cu de toate, cu toate mesele incluse şi activităţi specifice. Printre acestea enumăr încondeierea ouălelor, duminică o sa mergem cu căruta, o sa facem o vanatoare de ouă, iar la final o masa câmpenească.

Cele mai populare preparate la masa de Paşte

Şi, pentru că a venit vorba despre masa câmpenească, bucătarii îi momesc deja pe turişti.

Vasile Simicariu, bucătar: Am pregătit pentru oaspeţi drob de miel, pască cu ciocolată, friptură de miel, preparate tradiţionale afumate în casă, salată de bouef, salată de perioşoare, salată de hrean, păstrăv şi ceva foarte elegant, un cozonac cu nucă.

Cel mai important moment va fi, însă, cel de la miezul nopţii - Învierea în Bucovina, un dar pentru suflet, cum spun oamenii locului.

Angela Bertea, reporter Observator: Turiştii participă şi la slujba de Înviere ce este organizată atât în bisericile din localitate, cât şi în mănăstirile patrimnoiu UNESCO pentru care Bucovina este renumită.

Pregătiri frenetice s-au făcut şi în Ţara Lăpuşului, din Maramureş. Cuptoarele au fost încinse odată cu răsăritul soarelui şi au început să răspândească arome ispititoare

Gospodină: Avem cozonac, foarte pufos, gustos, păscuţă. Nu se compară cu cele făcute la cuptorul cu curent. Au un gust aparte. Mai ales acum că sunt făcute pentru sărbătorile pascale.

Ouăle încondeiate şi friptura tradiţională de miel nu vor lipsi nici ele de pe masa de Paşte. Până la slujba de înviere, turiştii au explorat Maramureşul.cu căruţa.

Reporter: Ce obiceiuri v-au atras cel mai mult?

Turişti: Încondeierea ouălelor, prepararea cozonacilor.

ReporterPlimbarea cu trăsura cum a fost?

TuriştiFoarte plăcută, am prins şi soare, şi vreme bună!

În Maramureş sunt 100 de biserici de lemn, multe construite în secolul al 17-lea. Opt dintre ele sunt în patrimoniul UNESCO.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Locurile din România unde tradiţiile de Paşte sunt respectate ca pe vremea străbunilor. Turiştii au învăţat cum să încondeieze ouă