Lor le datorăm TELEFONUL! În urmă cu 140 de ani, concurenţa era mare! Bell şi Gray, în cursa pentru brevetarea "minunii"
Astăzi nu am mai putea trăi fără el, însă în urmă cu 140 de ani era considerat o minune tehnologică! "Cum să vorbeşti printr-un fir cu cineva aflat la câţiva kilometri distanţă" era întrebarea de pe buzele tuturor. Pe 14 ianuarie 1876, telefonul a fost brevetat
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Astăzi nu am mai putea trăi fără el, însă în urmă cu 140 de ani era considerat o minune tehnologică! "Cum să vorbeşti printr-un fir cu cineva aflat la câţiva kilometri distanţă" era întrebarea de pe buzele tuturor. Pe 14 ianuarie 1876, telefonul a fost brevetat
Controverse au fost multe! Alexander Graham Bell şi Elisha Gray, doi ingineri cunoscuţi în Statele Unite ale Americii, au inventat ideea de telefon. Fiecare în felul lui!
Zvonurile unei minuni tehnologice au împânzit imediat lumea. Astfel, s-au hotărât să breveteze modelul. Amândoi în aceeaşi zi: 14 ianuarie 1876.
Cursa spre invenţia telefonului
În 1874 Bell a început să lucreze la un aparat de telegrafie armonic. Bell considera că mai multe arcuri lamelare la diferite frecvenţe ar putea transforma curentul în sunet. Dar nu avea niciun model. Bell a primit finanţare de la Gardiner Hubbard şi Thomas Sanders.
În martie 1875 Bell l-a vizitat pe Joseph Henry, directorul Institutului Smithsonian şi i-a cerut un dispozitiv electric cu mai multe arcuri prin care spera să transmită vocea. Henry considera că Bell are cumva începutul unei mari invenţii. După ce l-a cunoscut pe inginerul Thomas Watson, Bell a intrat în ultima fază a implementării ideii sale.
Primul moment când cei doi ştiau că sunt pe drumul cel bun a fost pe 2 iunie 1875. Elisha Gray experimenta şi el şi a folosit un transmiţător cu apă. Pe 14 februarie 1876 Gray a depus patentul unui … telefon. În aceeaşi dimineaţă Bell a depus şi el cererea. Primul la ora locală 12.00, iar al doilea la ora 14.00. Pe această diferență s–au bazat cei ce i–au adjudecat lui Bell invenția în procesul ce i–a opus multă vreme pe cei doi inventatori.
10 martie 1876, momentul care a schimbat lumea!
Bell a folosit un telefon cu un transmiţător lichid, asemănător cu designul lui Elisha Grey. Vibraţia diafragmei a făcut un ac să vibreze în apă, schimbând rezistenţa electrică din circuit. Bell a vorbit. “Domnule Watson, vino aici. Vreau să te văd”. Watson a auzit cuvintele.
A fost prima convorbire telefonică. Ca orice invenţie serioasă, nici aceasta nu a fost lipsită de controverse. Bell a fost acuzat că i-a furat invenţia lui Gray, care a explicat sistemul de telefonie care se ajută de apă. Dar Bell a reuşit să replice, folosind un patent mai vechi, care înlocuia apa cu mercurul.
Mai târziu, s-a aflat că Bell a mituit angajatul de la serviciul de patente pentru a-şi înregistra invenţia. 100 de dolari şi telefonul a fost a lui.
Pe 3 august, în acelaşi an, Bell a făcut o demonstraţie a unei convorbiri la o distanţă de 8 kilometri. Invenţia telefonului a fost atât de simplă, dar conţine şi o anecdotă care ar fi schimbat poate faţa telecomului astăzi. Bell şi partenerii săi s-au oferit să vândă patentul telefonului către Western Union (cea mai mare firmă de telegrafie din lume) cu 100.000 de dolari.
În 1877 compania de telefonie Bell era fondată, iar nouă ani mai târziu SUA avea 150.000 de abonaţi la telefonie. Bell a achiziţionat patentul lui Edison privind microfonul de carbon şi a făcut telefonul practic pentru distanţe lungi.
Istoria telefoniei scrisă de Bell a continuat în 1915, când Bell şi Watson au vorbit peste continentul american, de la New York şi San Francisco.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰