Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Lucrările de la digul Tăul Mare din Roşia Montană, bat pasul pe loc de un an de la fisurare. Localnicii, mâhniţi pe nepăsarea primăriei: "Numai se promite”

La aproape un an de la momentul în care populaţia din Roşia Montană a fost evacuată din cauza unei fisuri apărute în digul de protecţie a lacului de acumulare Tăul Mare, lucrările de consolidare bat pasul pe loc. Cei care suferă cel mai mult sunt localnicii care spun că asta se întâmplă din nepăsarea edililor. Micile lor afaceri au foarte multe de suferit, iar turiştii ajung extrem de rar în zonă. Bani s-au alocat, dar autorităţile vorbesc întruna despre reevaluarea situaţiei, despre alte licitaţii şi cer noi alocări financiare.

de Redactia Observator

la 22.07.2023 , 09:47

Pustiu! Aşa arată acum lacul de acumulare Tăul Mare, la 1 an de când barajul lacului piscicol din Roșia Montană a fost fisurat. Oamenii sunt supăraţi şi dezamăgiţi de întârzierea lucrărilor de refacere a digului, de promisiuni şi de faptul că viaţa lor e departe de a reveni la normal. 

Localnic: De un timp încoace la Roşia numai se promite şi nu se face nimic. Nici eu nu ştiu cum să-o numesc? Dar delăsare... nu ştiu. Sau nepăsare. Trist! Cam trist! Cam toate-s triste în Roşia, dar ce să facem? Merem înainte.

Din momentul avariei şi până în prezent s-au efectuat doar lucrările de urgenţă. Din aproximativ 3 milioane de lei câţi au fost alocaţi de la guvern, doar 400 de mii de lei au fost cheltuiţi. Restul banilor sunt în conturile primăriei din Roşia Montana.

Vezi și

Autorităţile vorbesc despre nevoia unor fonduri suplimentare

Pe acelaşi subiect

Eugen Furdui, primar Roşia Montană: În prezent ne aflăm în faza de reevaluare. Dacă va începe lucrarea de reabilitare la acest baraj vor trebui să coboare cu utilaje de mari dimensiuni şi trebuie amenajate în toamnă să nu intrăm peste iarnă. Vom vedea cum se găsesc resursele financiare.

Barajul lacului Tăul Mare din Roșia Montană are o vechime de peste 100 de ani. Dintotdeauna zona a fost considerată inima localităîii, fiind o atracţie turistică deosebită. 

Turiştii ajung acum foarte rar în vizită

Adrian Petre, reprezentant Casa Petre Roşia Montană: Noi cel puţin reprezentanţii care avem câte un spaţiu de cazare sau o mică afacere locală bazată pe turism am avut chiar de pierdut la greu. 

Tăul Mare este un lac artificial amenajat în 1908, care era folosit pentru spălarea minereului aurifer. Toamna trecută un localnic a descoperit o fisură în dig şi a semnalat autorităţile. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Lucrările de la digul Tăul Mare din Roşia Montană, bat pasul pe loc de un an de la fisurare. Localnicii, mâhniţi pe nepăsarea primăriei: "Numai se promite”