Antena Meniu Search
x

Ludovic Orban a cerut anchetă la Romarm, după dezvăluirile Observator. Milioane de măști promise, niciuna vândută

Premierul României cere anchetă la Romarm, după ce Observator a dezvăluit neregulile din interiorul companiei! Din milioanele de măști promise, niciuna n-a ajuns pe piață, recunoaște chiar directorul Romarm. Motivul: liniile de producție aduse din China nu funcționează cum ar trebui. Și Curtea de Conturi va face verificări în fabrica de la Dragomirești. În timp ce propria producție șchioapătă, Romarm importă măști din Vietnam.

de Redactia Observator

la 29.05.2020, 23:23

Vezi și
  • Liniile de producție aduse din China nu funcționează corespunzător
  • Uzina de la Dragomirești, verificată și de Curtea de Conturi
  • România importă milioane de măști de protecție din Vietnam

Reporter: Știți situația de la Romarm, ei produc în momentul de față?

Ludovic Orban, premierul României: I-am solicitat ministrului o anchetă pentru a verifica care sunt motivele pentru care a fost oprită temporar producția și sunt convins că domnul ministru va lua toate decizile care se impun.

Reacţia premierului a venit la nici 24 de ore de la dezvăluirile Observator. În urmă cu o lună şi jumătate, toată lumea visa frumos: o companie românească de stat se adaptează nevoilor pieţei şi pandemiei şi investeşte. Pe 13 aprilie, jurnalistii relatau că Romarm începe să producă măştile atât de necesare şi medicilor, şi populaţiei.

Dar intenţiile frumoase nu sunt suficiente. Ne-am întors la Romarm ca să aflăm ce s-a întâmplat de atunci şi unde au ajuns măştile promise. Răspunsul? Nicăieri.

Bianca Iacob, reporter ObservatorPuteţi să-mi arătaţi şi mie o mască?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm O ce?

Bianca Iacob, reporter ObservatorO mască de la Romarm. Aveţi?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - Sincer, cred că da.

Bianca Iacob, reporter Observator Asta este?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - Asta este ceva din Turcia.

Bianca Iacob, reporter Observator - Acestea?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - Vietnam. O să rog pe cineva să vă aducă. Sper că mai avem o cutie de măşti de la noi, le aduceţi să le vedeţi.

Secretara directorului - Nu avem.

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - De niciun fel? Foarte tare.

Virgil Daniel Popescu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri - A trecut o lună de zile, producția nu este suficient de mare că să putem spune că compania și a dat drumul și produce în parametri normali.

Curtea de Conturi va face verificări în afacerea măștilor

Întrebați de jurnalişti câte măști produce acum Romarm, pe rând, nici ministrul Economiei, nici directorul Romarm, nici directorul fabricii de la Dragomirești nu au avut răspunsuri. Acum pune întrebările Curtea de Conturi.

Virgil Daniel Popescu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri - Am și dispus deja control acolo, aștept rezultatele probabil la sfârșitul săptămânii viitoare sau în cursul săptămânii viitoare. Deci se va face lumnina cât de repede cu putință la Uzina de la Dragomirești. Nu se poate să se întâmple acest lucru într-o uzina care este a industriei de apărare.

Directorul Romarm ar avea totusi o explicație: nu a reglat nimeni utilajele pentru că nimeni nu ştie să facă asta.

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - Prezentarea lor că și oferta tehnică a fost ceva wow, am crezut că acele echipamente vin complet automatizate și doar apăsăm un buton și vor produce singure.

Ricardo Barsanti, directorul INTERARMS - Nu a fost o alegere fericită de a pune o fabrică de măști, unde se produc produse speciale. Ei s-au găsit aruncați așa. Sunt oameni care au o vârstă deci vârsta medie cred că e peste 50 de ani, din două tururi de oameni cred că e unul singur care vorbește engleza, da? Și când mașinile toate sunt în engleză, manuale mașinilor toate sunt în engleză. Tot e în engleză.

Dar nu doar bariera lingvistică a încetinit producția de la Romarm. O arată negru pe alb un raport în care se menționează că funcționarea mașinilor e instabilă, iar linia care produce măști N95 s-a defectat chiar în ziua în care premierul vizita fabrica din Dragomirești.

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - S-a defectat în data de 29.

Bianca Iacob, reporter Observator - Şi vizita când a fost?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - Nu ştiu să vă spun.

Un milion de dolari au costat liniile de producție

Și în timp ce Romarm a cheltuit un million 700 de mii de dolari ca să producă măști, tot Romarm importă acum din Vietnam. E mandatată să aducă pentru SAPE, o altă companie a statului, până la 100 de milioane de măști, cu 30 de milioane de dolari, plus transportul.

Reporter Observator - Din Vietnam câte măşti au venit până acum?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - Aproximativ 10,5 milioane. Şi în seara asta urmează încă 6,5 milioane.

Virgil Daniel Popescu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri - Că să putem produce peste 100 de milioane ne trebuie mult mai multe linii de producție, ne trebuie mult mai mulți producători să producă în România măști și nu îi avem. Atunci e normal să avem importuri.

Astăzi, Ludovic Orban a mers în vizită la o fabrică privată cu 20 de utilaje şi 5 linii de producţie, de unde ies în fiecare zi 600.000 de măşti şi peste 50.000 de combinezoane. Marfă vândută direct de pe linia de producţie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Evenimente » Ludovic Orban a cerut anchetă la Romarm, după dezvăluirile Observator. Milioane de măști promise, niciuna vândută