Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Reportaj: Lupta pacienților și medicilor, surprinsă în secțiile de terapie intensivă

Coronavirusul găseşte noi şi noi victime. 1.112 români au fost depistaţi pozitiv în ultimele 24 de ore. La Anestezie Terapie Intensivă sunt internați 285 de pacienți. În spatele cifrelor seci, care cresc de la zi la zi, sunt oameni, pacienţi şi medici, fiecare cu povestea şi lupta sa. O echipă Observator a intrat în secţiile de terapie intensivă de la Ploieşti, în Spitalul Judeţean şi în unitatea mobilă trimisă în ajutor acolo.

de Laurenţiu Rădulescu

la 24.07.2020 , 12:10

  • O echipă Observator a surprins momentele cumplite prin care trec pacienții internați la terapie intensivă.
  • România a ajuns la un nou record de infectări noi cu coronavirus.

În sunetul aparatelor care măsoară viaţa, cu un tub de oxigen care-l ajută să respire, un pacient de 50 de ani îşi adună puterile să ne dea un sfat: protejaţi-vă, purtaţi masca! El şi-a învăţat lecţia: a fost coronasceptic, dar s-a vindecat. Acum luptă cu boala într-un pat de spital, la terapie intensivă. 

Suntem la Ploieşti, unul din oraşele unde ajung mai mulţi bolnavi decât locurile din spitale. Suntem în camionul mobil trimis de autorităţi ca sprijin aici după ce toate paturile din secţiile de terapie intensivă din judeţ s-au ocupat. Însoţim medicii în lupta lor zilnică cu boala şi cu neîncerderea oamenilor. 

Steluța Nacu, șefa secției ATI: Aici avem o asistentă pe tură, la opt pacienţi în momentul acesta. Cu infirmieră şi brancardier. Pacienţii sunt monitorizaţi şi, vedeţi, mare parte sunt intubaţi şi necesită suport ventilator.

Vezi și

Abia am intrat că liniştea aparentă de pe secţia de terapie intensivă este spartă de o veste pe care nimeni nu e pregătit să o audă. 

Poate cea mai dureroasă veste pe care personalul medical, fie că vorbim de medici, asistente, brancardieri, o poate primi pe o secţie de terapie intensivă este pierderea unui pacient. Iar din păcate, aproape zilnic se întâmplă acest lucru. 

Steluța Nacu, șefa secției ATI: A pierdut lupta, da. Şi puţin şi noi alături de el. Indiferent ce se crede şi ce se spune, medicii şi personalul sanitar întotdeauna se ataşează de pacienţi. Luptă alături de ei, stau, îi îmbărbătează. Imaginaţi-vă că, de fiecare dată când pierdem un pacient, pierdem o parte din noi. 

Şi, ca pe front, bătăliile se pierd în faţa celorlalţi pacienţi. Conştienţi. 

Steluța Nacu. șefa secției ATI: Cei care sunt într-o stare mai bună reușesc să vorbească la telefon până să ajungă să fie intubați. Dar restul mor singuri, alături de noi, niște oameni pe care practic nu îi cunoșteau. Ne cunosc aici, în ultimele clipe de suferință ale lor.

Medicii nu au timp să-şi tragă sufletul. Au pierdut un pacient, dar locul lui e ocupat imediat de un altul. O nouă luptă pentru viaţă abia începe.

Şi misiunea nu se mai termină de luni şi luni de zile. Iar acum doctorii şi asistentele trebuie să se împartă între terapia intensivă din Spitalul Judeţean şi cea mobilă, din curte. 

Aici e intrarea în secţia de ATI Covid în spital.

12 paturi, 12 pacienţi. Fiecare cu lupta şi povestea lui. Această pacientă are puţin peste 40 de ani. De zile bune este internată la ATI: "Nu mă cunoaşteţi dar m-a sunat Costin să mă întrebe de dumneavoastră. Nu vă speriaţi, ştiu că nu vă e bine! Dumneaei este o doamnă cu probleme respiratorii vechi. S-a născut cu o malformaţie a cutiei toracice şi care are o insuficienţă respiratorie cronică restrictivă". 

Acesta este doar unul dintre locurile din spitalul din Ploieşti unde pacienţii luptă oră de oră, minut cu minut pentru viaţa lor. Sunt pe secţia de terapie intensivă, intubaţi, ventilaţi mecanic şi supravegheaţi 24 de ore din 24.

Iar imaginile care ne-au înfiorat în martie în Italia sunt acum o realitate şi în spitalele de la noi. Bolnavii sunt ţinuţi pe burtă pentru a putea respira. 

Steluța Nacu, șefa secției ATI: Deci două asistente pe tură, șase ore, la 12 pacienţi aici. Cu o infirmieră şi un brancardier. Pentru că pacienţii aceştia, nu aţi văzut, trebuie mobilizaţi. La patru ore, câteodată, şi la două ore trebuiesc întorşi pe burtă pentru că se ventilează mult mai bine în poziţia asta. Toaleta se face efectiv la pat, sunt alimentaţi pe o sondă nazo-gastrică în stomac.

Confruntaţi cu o boală pentru care nimeni nu i-a pregătit în lungii ani de şcoală, medicii au şi ei un mesaj. Acelaşi de când a început epidemia: "Sunt persoane care, într-adevăr, nu cred. Şi cred că ar fi bine să vadă ce se întâmplă aici". 

Laurenţiu Rădulescu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Reportaj: Lupta pacienților și medicilor, surprinsă în secțiile de terapie intensivă