Antena Meniu Search
x

MAE a anunțat câți români se află în Wuhan, de unde s-a răspândit virusul fără leac

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat, la solicitarea Observator, numărul total al românilor care și-au înregistrat prezența în provincia Hubei din China, de unde s-a răspândit tulpina de coronavirus denumită "Wuhan" ce a ucis peste 80 de persoane și care a infectat alte mii.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 27.01.2020, 17:29

MAE a anunțat câți români se află în Wuhan, de unde s-a răspândit virusul fără leac
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României - Mediafax Foto / Eduard Vinatoru via Hepta

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat, la solicitarea Observator, numărul total al românilor care și-au înregistrat prezența în provincia Hubei din China, de unde s-a răspândit tulpina de coronavirus denumită "Wuhan" ce a ucis peste 80 de persoane și care a infectat alte mii.

Conform evidențelor MAE, care însă nu are personal diplomatic în zonă, doar trei români se află în acest moment în provincia chineză Hubei, iar starea lor de sănătate este bună.

"Potrivit ultimelor informații existente la nivelul Ambasadei României la Beijing, MAE precizează că în evidențele misiunii și-au înregistrat prezența în provincia Hubei trei cetățeni români, respectiv doi în orașul Yichang și unul în Wuhan. Persoanele în cauză au contactat Ambasada României la Beijing doar pentru a-și înregistra prezența în regiune, starea lor de sănătate fiind bună", a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Reamintim că tulpina de coronavirus s-a răspândit din metropola chineză Wuhan, cu o populație de 11 milioane de locuitori. Acolo, din informațiile MAE, se află un singur român.

"De asemenea, Ambasada României la Beijing este în contact cu un grup de cetățeni români care se află în Beijing pentru a lua parte la un eveniment organizat cu prilejul Anului Nou Chinezesc, însă aceștia au precizat că vor părăsi teritoriul Republicii Populare Chineze în cursul zilei de astăzi, urmând să ajungă în România în cursul zilei de marți, 28 ianuarie. Totodată, misiunea diplomatică a luat legătura, direct și prin intermediul rețelelor de socializare, cu studenții români bursieri din R. P. Chineză pentru mai multe informații privind prezența lor pe teritoriul acestui stat, dar și pentru a le pune la dispoziție datele de contact ale misiunii diplomatice", a mai precizat MAE.

120 de români în Hong Kong

Pe baza estimărilor Consulatului General al României la Hong Kong, MAE a precizat că în regiunea administrativă specială Hong Kong se află aproximativ 120 cetățeni români, iar în RAS Macao aproximativ 70. Oficiul consular a fost contactat atât telefonic, cât și prin e-mail de către mai mulți cetățeni români care urmează să efectueze deplasări în scop turistic în perioada următoare în cele două regiuni pentru a solicita informații despre situația actuală.

"Până la acest moment, la nivelul misiunii diplomatice sau al oficiilor consulare nu au fost recepționate solicitări de asistență consulară din partea cetățenilor români afectați de situația din R. P. Chineză. MAE, prin Ambasada României la Beijing, este în permanent contact cu autoritățile chineze și participă în mecanismele UE și internaționale privind monitorizarea, cooperarea și acțiunile de asistență / protecție consulară în folosul cetățenilor europeni prezenți în regiunea direct afectată de epidemia de coronavirus, pentru a trata cu celeritate eventualele cereri din partea cetățenilor români. MAE precizează că România nu are personal diplomatic în regiunea Hubei", au mai precizat reprezentanții Ministerului de Externe.

În context, MAE a emis atenționări de călătorie atât pentru provincia Hubei din Republica Populară Chineză, cât și pentru regiunile administrative speciale Hong Kong și Macao, care pot fi consultate la următoarele adrese: www.mae.ro/node/51391 și www.mae.ro/node/51424.

Misiunea diplomatică română a transmis aceste atenționări de călătorie și pe grupurile de socializare ale comunității românești din Republica Populară Chineză, se arată în răspunsul MAE.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » MAE a anunțat câți români se află în Wuhan, de unde s-a răspândit virusul fără leac