Antena Meniu Search
x

Video Mafia taximetriştilor din Braşov, pentru care există doar preţ fix. Pentru ce cursă cer 1.000 de lei

Tarife umflate, evaziune fiscală și manevre care sa asigure profit maxim, cu orice preț. V+am descris metodelel folosite de prea multi dintre taximetristii din Brasov. În capcană cad în special turiștii care acceptă tariful fix, impus la plecarea în cursă. Am filmat cu camera ascunsă câţiva dintre rechinii taximetriei din Braşov.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 12.10.2021, 20:30

Vezi și

Gara Centrală din Brașov. Una din cele mai importante porți turistice din centrul țării. La nici 50 de metri de ieșirea din clădire, taximetriştii îşi aşteaptă victimele. Tariful spre Poiana Brașov, de exemplu e stabilit, încă dinainte ca turistul să urce în maşină. Suma diferă în funcție de limba în care vorbeşte clientul.

Taximetrist-client: Preț fix. 150 de lei. 

150 de lei. Da, ok.

Taximetrist-client: Taxi? (...)

Pe acelaşi subiect

Hotel (...) ? Hotel (...)? 

Da, e în Poiana Braşov. Da? 

E 120 de lei până acolo. 

Am înțeles, ok.

Cursă de 1.0000 de lei

Nu doar pentru drumul în Poiana Brașov există tarife fixe. Oferta e adaptată oricărei nevoi. 

Taximetrist-client: Și prețul pentru toate acestea, la Peleș, la Râșnov și la Bran? 

Mâine, mașina e a dumneavoastră pentru o mie de lei. 

O mie? 

O mie, da.

Taximetrist-client: Mergem la Peleș, da, și după aia ne întoarcem la Bran, înapoi. 

Am înțeles. 

Și în ce sumă ne-am încadra, ca să știu? 

Deci în jur de 600 de lei.

Tarif fix înseamnă, din start, fraudă. Prețul real al unei curse trebuie să rezulte din aparatul de pe bord și din bonul tipărit. La cei mai mulți dintre taximetriștii pirat, aparatul de taxare nu funcționează.

Taximetrist:-client: Eu, când ies în afara orașului, opresc ceasul și... Sunt probleme, într-adevăr, în oraș, omul trebuie să meargă pe ceas, înțelegeți? Forțat, te obligă să mergi fără ceas.

Și puneți ceasul, sau cum facem? 

Păi nu mai, dacă vreți, eu pun ceasul, dar bate mai mult, să știți!

Taximetriştii pirat ştiu şi alte trucuri cu care merg la sigur. 

Taximetrist: Mai jonglăm și noi câteodată, că mai punem ceasul pe staționare. Ideea este că jonglăm noi, la cursele lungi mă refer, pentru că trebuie să ne descurcăm. Sunt bani dați degeaba, la stat.

Cât e de fapt prețul corect pentru o cursă Gara Brașov - Poiana Brașov, pe care am plătit ba 100, ba 150 de lei?

Sunt şi şoferi corecţi 

Taximetristă-client: Cât estimați că ar fi? 

Păi cred că așa, 40, cam 40 de lei. 

De la gară până în Poiană. 

De la gară până în Poiană.

Taximetrist-client: Fără ceas, eu nu merg. Am înțeles.

Pe ceas cam cât ar fi? 

Nu știu. Eu nu vorbesc decât cu ceasul, eu nu merg fără ceas.

Legile sunt totuşi clare: șoferii care nu eliberează bon fiscal riscă amenzi de până la o mie de lei și reținerea atestatului pentru cinci zile. Cei prinşi că merg fără ceas pot plăti până la cinci mii de lei și riscă suspendarea temporară sau chiar retragerea definitivă a autorizației de transport. De aplicarea legii trebuie să se ocupe Primăria, Protecția Consumatorului și Poliția.

Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov: Este destul de dificil, pentru că trebuie să îl prinzi în flagrant, când face o astfel de... săvârșește o astfel de contravenție MUSCĂ Până în acest moment, nu am fost în situația de a putea să suspendăm vreo licență.

Claudiu Loghin, reporter: Am întrebat oficialii Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Brașov de ce nu pot fi opriți taximetriștii care sfidează atât legea, cât și clienții. Au refuzat să facă orice comentariu pe această temă.

La cea mai recentă razie printre taximetriști, Poliția a reținut patru autorizații și a dat amenzi de aproape 22 de mii de lei.

Alina Ivan, purtător de cuvânt IPJ Brașov: Polițiștii brașoveni vor desfășura astfel de acțiuni și în perioada următoare, pe raza întregului județ Brașov, scopul tuturor activităților desfășurate fiind crearea unui climat de ordine și siguranță publică.

Claudiu Loghin, reporter Observator: Cum ne putem proteja de asemenea practici abuzive? În primul rând, prețul cursei nu se negociază și nici nu poate fi impus de taximetrist, de la bun început. Iar dacă acesta refuză cursa, singura soluție este un telefon la Poliție.

Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov: Fiecare turist care cade într-o astfel de capcană este un turist nemulțumit, care cu siguranță va povesti altor cel puțin zece, era făcut la un moment dat un calcul și le va recomanda să nu vină la Brașov, pentru că riscă să fie păcăliți.

Taximetrist: Călătoria este hrana sufletului. Lumea este prea mică, să stai într-un singur loc. Dar problema este că, când (sic!) ai timp, nu ai bani. Și când ai bani, nu ai timp.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Mafia taximetriştilor din Braşov, pentru care există doar preţ fix. Pentru ce cursă cer 1.000 de lei