Antena Meniu Search
x

Video Magistraţii se plâng ce "viaţă plină de restricţii" au şi continuă greva pentru pensiile speciale. Un fost procuror ia 50.000 de lei pe lună

Magistraţii au fost astăzi în grevă, nemulţumiţi că legea pensiilor speciale va fi modificată. Mii de judecători din Bucureşti şi mai multe oraşe din ţară au suspendat procesele care nu erau urgente. Fraţii Tate, care cer să fie liberi, au avut noroc pe jumătate. Procesul lor s-a ţinut, dar verdictul a fost amânat.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 21.06.2023, 20:03

Vezi și

La Tribunalul Bucureşti, pe masa de judecată a ajuns astăzi şi contestaţia fraţilor Tate. Trimişi în judecată ieri pentru viol şi trafic de persoane, influencerii au cerut judecătorilor să îi scape de arestul la domiciliu. Din cauza acuzaţiilor grave, cazul lor a fost considerat urgent şi nu a fost afectat de protestul magistraţilor.

Ion Gliga, avocatul fraţilor Tate: Nu ştim dacă rămân în arest la domiciliu. 

Judecătorii au amânat decizia pentru vineri, însă. Multe instanţe din Bucureşti au rămas, însă, goale astăzi.

Bianca Iacob, reporter Observator: La ora 09:00, aici, la Curtea de Apel, completul de judecată va intra în sală, însă vor judeca doar cauzele urgente. Celelalte dosare au primit termene de amânare.

Pe acelaşi subiect

La Iaşi, multe termene s-au prelungit până spre sfârşitul anului.

Mihaela Moraru, avocat la baroul Iaşi: Azi la un dosar aveam de luat trei interogatorii. Dosarul e destul de vechi. Speram ca astăzi după luarea interogatoriului să intrăm pe fondul cauzei, dar din păcate s-a acordat termen pe data de 25 octombrie.

Dorel Banu, client: M-am prezentat la proces pentru un copil minor. Să-l trec pe numele meu. N-am rezolvat nici azi. M-a amânat pentru 25 octombrie.

În România, există 200.000 de pensii speciale

Magistraţii protestează din cauza schimbărilor trecute în legea pensiilor speciale: creşterea vârstei de pensionare la 50 de ani anul viitor, respectiv 60 de ani până în 2035. Altă prevedere cere ca pensia să nu mai depăşească salariul.

Monica Mihaela Mihai, vicepreşedinte judecatoria Iaşi: Aceste pensii cum sunt ele denumite, nu sunt pensii speciale, ci pensii de serviciu. Având în vedere că aceste au fost stabilite prin carta europeană a drepturilor omului. La momentul pensionării, trebuie să fie la un nivel asemănător cu cel avut în momentul în care judecătorii, magistraţii erau activi.

Teodor Rus, avocat la baroul Bucureşti şi fost magistrat: Magistratul trebuie să fie independent financiar. Noi nu putem să facem comerţ, nu putem să avem o firmă. Magistraţii duc o viaţă plină de restricţii

În România, există 200.000 de pensii speciale. Dintre acestea, 5.000 sunt ale magistraţilor. Cea mai mare pensie specială ajunge la 50.000 de lei şi este încasată de un fost procuror general.

Magistraţii ameninţă că vor continua protestul pe termen nelimitat dacă legea pensiilor speciale va fi schimbată. Lor li s-ar putea alătura şi grefierii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Magistraţii se plâng ce "viaţă plină de restricţii" au şi continuă greva pentru pensiile speciale. Un fost procuror ia 50.000 de lei pe lună